Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Skriva krönika - SV 9A VT21

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 22 januari 2021

Skrivuppgift

I nästan två veckor har vi jobbat med krönikor på fjärrdistans. Under den här tiden har vi läst och analyserat olika exempel på krönikor samt ett avsnitt av radioprogrammet Spanarna. Materialet som vi använt går alltid att hitta i google drive: https://drive.google.com/drive/folders/1euuVRC0HnTTpkU65JJYaIaqjg0T-gpng

Till hjälp har vi också använt oss av Skolverkets material kring krönikor:

https://www.skolverket.se/download/18.1d7693d81684bec9282734/1548151492536/kronika-naturvetenskap-teknik-grundskola.pdf

 

Nu är det därför dags för dig att skriva en egen krönika! Skapa ett dokument i din svenskmapp i drive som du döper till "Min krönika" - tänk på att ha en rubrik till texten också!

Du kan utgå ifrån följande punkter:

 

- En relevant och intresseväckande rubrik.

- En inledning där du utgår från en personlig händelse, erfarenhet eller tanke. Det kan även vara något du sett på internet, TV eller i tidningen och vill kommentera.

- En brödtext där du utvecklar din händelse/erfarenhet/tanke med fler argument/exempel. Det kan vara fakta eller exempel från andras liv, bara de hör ihop med din grund i inledningen.

- En avslutande del där du försöker göra en "poäng" eller slutsats som angår fler människor. Hur kan din text påverka samhället eller människor i liknande situation som dig? Här kan du även ställa frågor till läsaren.

OBS: Krönikor kan skrivas högst personligt - var inte rädd för att sväva ut med dina tankar och idéer! Vill du hellre hålla dig till faktaexempel går det bra med, men glöm inte den personliga stilen på språket som passar en krönika.

 

Längd: Cirka 1-2 datorskrivna sidor, du kan sikta på 400-800 ord. 

Inlämningsdatum: Torsdag 4/2. 5 lektioner effektiv tid att skriva. Inlämning i drive, döp ditt dokument till "Min krönika".

 

Bedömning

Bedömning sker i matrisen som är bifogad till planeringen.

Matrisen är för din utveckling inom skrivande. Läs noga rutorna och eventuell kommentar så att du kan tänka långsiktigt kring din skriftliga förmåga.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Krönika matris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter