Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Ön - en berättande text

Ekebyhovskolan, Ekerö · Senast uppdaterad: 15 februari 2021

Du ska få skriva en spännande berättelse i fem delar, som börjar med en flygplanskrasch på en till synes öde ö. Genom arbetet ska du få träna dig på att gestalta och använda olika skrivknep för att få läsaren att vilja fortsätta läsa.

I första delen, Flygkraschen, får du öva dig på att skriva en spännande inledning som fångar läsarens intresse. Därefter får du träna på att gestalta tider och platser och göra en intressant miljöbeskrivning när du utforskar ön där du har kraschat. I den tredje delen upptäcker du att du inte är ensam på ön och får öva dig på att beskriva personliga egenskaper på ett gestaltande sätt. Självklart uppstår ett problem och du får skriva dramatiskt för att i sista och femte delen öva dig på att skapa ett avslut på din berättelse.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Matriser i planeringen
Ön - en berättande text
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback