Åldrar:
4 - 5
Söderbykarls förskola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 3 februari 2021
Känslor. Att känna igen och sätta ord på olika känslor och hitta olika sätt att uttrycka dem på.
Målgrupp och förförståelse: 4 - 5 åringar, varav halva gruppen är ny-inskolade och inte behärskar det svenska språket. En del av barnen i gruppen har svårt att tolka känslor och det förekommer en del konflikter på grund av detta. Några av barnen är tvärtom väldigt bra på att känna igen och förstå känslor. En pedagog har ritat olika smiley-gubbar tidigare och detta väckte ett stort intresse hos de flesta barn som tyckte att det var roligt att gissa känslan. De har själva gjort smileys ute i snön som visar olika känslor.
Tema: Känslor. Att känna igen och sätta ord på olika känslor och hitta olika sätt att uttrycka dem på.
Mål: Att barnen ska bli bättre på att sätta ord på sina känslor, och att känna igen känslouttryck hos andra, att barnen som inte kan språket ska få ett ökat ordförråd, och att samtliga barn ska uppleva att de får nya estetiska utmaningar. Detta kan också knytas samman med ett framtida dramaprojekt som vi planerar.
Syfte: Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans. (Lpfö18)
Metod: Vi ska arbeta med olika känslor en gång i veckan. På samlingen tar vi upp dagens känsla. En smiley-gubbe sätts upp på väggen och vi pratar om den. Barnen får fundera. När blir man Glad? Ledsen? Arg? Rädd? Osv. Sedan sätter vi på musik och barnen får prova att dansa känslan. Kan man dansa arg? Hur dansar man ledsen?
Vi fortsätter sedan till vår ateljé och provar om vi kan måla känslan. Där finns färg, papper, penslar, pennor, skumstämplar och stafflier. Hur kan man måla känslan om man inte gör en smiley?
Utvärdering: Vi tar fram ett underlag för att kunna göra anteckningar under projektets gång. Vad tycker barnen om detta? Märker vi någon ökad användning av orden för känslorna? Efter tre veckor reflekterar vi över projektet i arbetslaget och ser över om vi ska fortsätta projektet och vad vi behöver förändra, lägga till eller ta bort.
Läroplan (3)
förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,
utmanas och stimuleras i sin motoriska, sociala, emotionella och kognitiva utveckling,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter