Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Åttornas läsprojekt vt-21

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 4 februari 2021

De positiva effekterna av läsning är många. De vanligaste argumenten är ett utökat ordförråd, förbättrad fantasi och en lustfylld upplevelse. Men läsning fungerar också som ett livslångt verktyg för att minska stress och hjälpa oss fatta beslut i svåra frågor. Ju mer man läser, desto bättre blir man på att läsa, men också på att uttrycka sig och skriva!

Du ska välja att läsa en av tre kända ungdomsromaner: Jack, Cirkeln eller Förr eller senare exploderar jag. De som väljer samma bok har möjlighet att läsa tillsammans och också diskutera bokens innehåll i grupper. Du kommer också att reflektera kring bokens teman och bokens budskap och även koppla romanen till författaren. Du kommer att ha möjlighet att välja om du vill göra en muntlig slutuppgift (delta i ett boksamtal) eller skriftlig slutuppgift (skriva en bokanalys).

Varvat med läsning och arbete med ungdomsromanen kommer vi även att få koll på vilka de nio ordklasserna är. När du tränar  på ordklasser kommer du att använda dig av boken du läser. Arbetet med ordklasserna avslutas med ett kunskapstest.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Åttornas läsprojekt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback