Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

3

Min hembygd

Stamgärde Skola, Åre · Senast uppdaterad: 20 mars 2021

Årets tema är min hembygd. Hembygden är där du bor. Vi kommer att färdas tillbaka i tiden och lära oss mer om hur det var i Jämtland förr i tiden. Du kommer också att få skriva, berätta och måla om hur du tycker att det är att bo och leva i Jämtland idag. Du kommer även att få fantisera om hur det kommer att vara i Jämtland i framtiden. Det här blir en spännande resa!

Förväntat resultat

När vi är klara med temat förväntas du kunna: 

  • Undersöka hemortens historia och ge exempel på hur människor levde här under forntiden och för ca 100 år sedan. 
  • Berätta var och hur man kan iaktta spår av forntiden i vårt närområde. 
  • Göra jämförelser mellan livet förr och nu. 

 

Undervisning

Vi kommer att lära oss mer om Jämtland genom att läsa faktatexter och titta på filmer. Utifrån det kommer vi att skapa samtal och diskussioner om hur vår hembygd ser ut, vad det finns att göra här och hur vi känner och tänker om vår bygd nu och i framtiden.

Vi kommer att arbeta med hur människor levde i Jämtland under forntiden. Vi kommer att studera kartor för att se var det finns fornlämningar och läsa faktatexter för att ta reda på vilken typ av fornlämningar det finns.  Vi kommer att få ett digitalt besök av en pedagog från Jamtli, som kommer att visa filmer och berätta om hur människor levde här under forntiden. Vi kommer även att fram i vår, när snön har smält, besöka någon av de platser där det finns fornlämningar. Vi hoppas och håller tummarna för att Glösa Friluftsmuseum kommer att öppna fram i maj, för isåfall kommer vi att åka dit. Om det inte öppnar (pga av pandemin) kommer vi att besöka någon annan plats i vårt närområde där det finns fornlämningar. 

Vi kommer även att lära oss mer om Undersåker och livet här förr i tiden. Fram i maj kommer vi att åka på en utflykts- och studiedag till Undersåkers hembygdsgård och där få lära oss mer om hur människor levde här för ca 100 år sedan. 

 

Examination/bedömning

Vi förväntar oss att du är aktiv på lektionerna genom att lyssna, ställa frågor och vara delaktig i samtal. Vi förväntar oss att du arbetar med dina uppgifter på ett noggrant sätt. Vi kommer att bedöma hur du arbetar under lektionerna och ge dig återkoppling. I slutet av temat kommer vi att ha en utställning där vi visar upp vad vi har jobbat med och lärt oss under arbetet med hembygden. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback