Kurser:
GRNSVAB
Här kan du se en översiktsplanering över delkurs 2 under veckorna 12-21 (22/3-28/5). Jag kommer att lägga upp mer detaljerade planeringar med dagar och tider varannan vecka. Ni kommer då att få planering för två veckor åt gången.
Vuxenutbildning KV, Karlskoga Vuxenutbildning - slutgallrad · Senast uppdaterad: 16 mars 2021
Centralt innehåll (20)
Att läsa och skriva i olika situationer med anknytning till vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv
Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier och för att anpassa läsningen till textens form, innehåll och syfte. Att urskilja tydliga budskap i texter.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras syfte, mottagare, typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Olika sätt att disponera, redigera och bearbeta texter, till exempel att förtydliga en texts innehåll med hjälp av inledning och avslutning. Hur man ger och tar emot respons på texter.
Språkets struktur, till exempel sats- och meningsbyggnad, tempus och textbindning.
Olika hjälpmedel för stavning och ordförståelse, till exempel digitala verktyg.
Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd i olika situationer med anknytning till vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
Att medverka i olika samtal och diskussioner, till exempel att uttrycka sin åsikt samt ställa följdfrågor.
Muntliga presentationer och muntligt berättande om olika ämnen för olika mottagare. Olika hjälpmedel för att planera och genomföra muntliga presentationer och muntligt berättande, till exempel stödord, bilder, digitala medier och verktyg.
Uttal, betoning och satsmelodi.
Sakprosa som är beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande, till exempel instruktioner, enkla reportage och insändare samt hur texternas innehåll kan organiseras.
Sakprosatexters typiska språkliga drag.
Modern skönlitteratur och annan fiktion som belyser människors upplevelser och erfarenheter.
Skönlitterära texters budskap, språkliga drag och innehåll.
Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel tv-program och webbtexter.
Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel stödord, tankekartor och andra sätt att gruppera och associera information eller ett innehåll.
Ord och begrepp för att uttrycka kunskaper, åsikter och känslor i olika situationer med anknytning till vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv
Nyanser, värdeladdning och betydelseomfång i vardagliga ord och begrepp.
Olika sätt att söka, välja, värdera, kritiskt granska och använda sig av information från internet och andra källor.
Källkritik. Hur avsändaren påverkar innehållet.
Kriterier (3)
Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen. Eleven använder då en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk. Eleven ställer frågor och framför åsikter med till viss del underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte och mottagare.
Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation samt i huvudsak fungerande struktur, innehåll och anpassning till texttyp, syfte och mottagare. Eleven följer språkliga normer och strukturer på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven läser sakprosa och skönlitteratur med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom gör eleven enkla sammanfattningar av olika texters innehåll. Eleven för enkla resonemang om innehåll och om tydligt framträdande budskap i olika texter.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter