Skolbanken Logo
Skolbanken

Barnkonventionen

Linderöds förskola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 2 juli 2021

Vi arbetar med hur det är att vara barn i andra länder

I vårt arbete med barnkonventionen och barns rättigheter utgår vi ifrån vilket land som fångar barngruppens intresse. Varje månad väljs ett nytt land som vi undersöker via google earth, böcker, filmer, lekar, teater, dans, sång och musik. Vi skapar en insyn i andra kulturer och ställer frågor som under arbetets gång besvaras på ett tydligt och lekfullt sätt.

 

Runda 1- Kvistarna- Spanien

 

Var är vi?

I dagsläget har de yngre barnen på Linden ingen direkt förkunskap om vad Barnkonventionen är. 



Vart ska vi?

Vi ska skapa förståelse för andra barns kulturer och livssituationer samtidigt som vi pratar om barns rättigheter. 



Hur gör vi?

Vi börjar med att introducera lekar från andra länder. Vi använder oss utav digitala redskap och barnens intresse för att avgöra var våra djupdykningar ska ske. Tankekarta med barnens förkunskaper skapas och vi använder oss utav en bred variation av redskap såsom lekar, musik och sång, dans och skapande när vi upplever Spanien.

Hur blev det?

Vi testade lek från Thailand och Italien. När vi kom till klapplekar från USA tog barnens intresse fart för klapptekniker och vi riktade in oss på Spaniens flamencodans. När vi tittade på Spaniens geografiska läge via Google Earth blev barnen fascinerade av de stora städerna med parker. Vi tittade på flera filmer med barn och vuxna då de dansade och spelade på kastanjetter, klappade, stampade, slog och skrek. Barnen härmade och svängde på låtsaskjolar och klappade genom att använda de olika teknikerna. Barnen skapade egna kastanjetter och arbetet med Spanien avslutades med leken "kapsylrally". I våra samtal kunde vi höra att flera barn gjorde jämförelser mellan deras liv här i Sverige och att det finns både likheter och olikheter i hur det är att vara barn här och där. 

Runda 2 - Kvistarna - Kina

 

Var är vi?

Efter arbetet med Spanien kan vi se att flera barn börjar känna igen vad Barnkonventionen är. Fortfarande verkar det oklart för vissa. 



Vart ska vi?

Vi fortsätter med samma struktur och upplägg. Barnen valde att arbeta med Kina.



Hur gör vi?

En tankekarta med barngruppens förkunskaper skapas. Vad kan vi redan och vad vill vi lära oss mer om? Vi räknar med att avsätta ca 4-6 veckor till Kina då barnen hade många nyfikna frågor som vi vill ha svar på. Varje vecka behandlas ett nytt ämne på tankekartan och vi använder oss av digitala verktyg, dans, sång och upplevelser för att skapa inblick och förståelse. 

Hur blev det?

Barnens förkunskaper låg mycket runt att äta på kinarestaurang och att man då kunde äta med pinnar. Barnen gjorde tankekartan som listade vad vi redan kunde samt vilka områden som vi ville lära oss mer om. Barnen ville lära sig om; Hur hus ser ut, kinesiska kläder och smycken, kinesisk dans och musik, olika lekar samt om man åt korv i Kina och mer om godis och läsk. Under arbetets gång lärde vi oss hantera ätpinnar, lärde oss om varför kinesiska hus har böjar på taken, vilka smaker godis och läsk som finns, olika maträtter (inga korvar men ex dumplings). Vi följde den kinesiska muren på google earth och pratade om Djungis Kahn och varför kineserna behövde bygga en så lång mur. Barnen visade sig förtjusta då vi såg lejon- och drakdanser med akrobater och lyssnade på olika instrument. Vi pedagoger ser att upplägget med tankekartor ger barngruppen den röda tråden som binder samman allas tankar och idéer till en helhet. Vi har vilda och fantastiska diskussioner och överallt dyker tankar upp om Kina. Som avslutning lärde vi oss leken "kinesiska muren" och den utfördes i storgrupp med Kronorna. Denna lek röstades fram som en lek som ska lekas ofta. Gott betyg!

Vi känner att barnen i Kvistarna nu börjat börjat mer och mer ta upp våra arbeten ur ett barnperspektiv och här har vi gjort kopplingar till Barnkonventionen. Detta har, enligt oss pedagoger, lett till att barnens intresse och driv har fått fritt spelrum samtidigt som att arbetet med Barnkonventionen har fått en naturlig utveckling. 

Runda 1- Kronorna- Storbritannien

 

Var är vi?

Observationer/dokumentationer av barnens intressen, utforskande, processer, fokus här och nu.

Vi har frågat barnen vilket land de ville åka till och de ville åka till Storbritannien. De äldre barnen har lite förkunskap till vad barnkonventionen är. De vet att alla barn har rätt till ett namn och en födelsedag och alla ska få ha kläder på kroppen så att de inte fryser.



Vart ska vi?

Vi ska skapa förståelse för andra barns kulturer och livssituationer samtidigt som vi pratar om barns rättigheter. 

 



Hur gör vi?

Vi utgår ifrån barnens intresse och använder oss av goolge earth samt andra digitala verktyg som youtube och powerpointpresentation. Vi har sett att barnen har haft stort intresse av London och därför har vi valt att stanna där och lära oss mer om Tower Bridge eftersom alla var nyfikna och intresserade av den. Barnen ska också få en inblick i hur skolan ser ut i Storbritannien.

 

Hur blev det?

Barnen visade stort intresse för Tower Bridge. De har fått fördjupa sina kunskaper kring bron och även fått inblick i hur det kan se ut i en brittisk förskola dessutom har de fått jämföra en sång på svenska och samma sång på engelska. De visar att de har förståelse för vad barnkonventionen innebär och kan nämna lite som står i den dessutom har de vetskap om att den handlar om barns rätt i samhället och att det gäller i hela världens länder. 

 

Runda 3 - Kvistarna - Ryssland

 

Var är vi?

 Upplägget och strukturen sitter. Vi har avslutat Kina och är redo för ett nytt land. Samtliga barn i Kvistarna valde Ryssland.

Vart ska vi?

 

Vi lär oss om Ryssland med ett lite större fokus på landet ur ett barnperspektiv.

Hur gör vi?

Vi skapar en ny tankekarta, bjuder in vårdnadshavare som expertperson för intervju och kopplar till de barn som har rötter i den ryska kulturen.

Barnen har valt att arbeta lite extra med;

  • Hur ser ryska kläder ut?
  • Vad jobbar alla med? Jobbar barn?
  • Olika maträtter, växer det kokosnötter i Ryssland? Vilka smaker finns på chips? Vad smakar ryskt godis?
  • Ryska lekar, dans och musik
  • Lära oss några ryska ord och fraser (två rysktalande kompisar hjälper oss)
  • Krig och militärer

Vi fortsätter att använda oss utav digitala verktyg såsom Green screen, vr-glasögon och Google Earth och olika filmer.

Hur blev det?

När barnen började prata om vilken fråga som skulle prioriteras så valde de att lära sig om rysk mat, godis mm. Vi tog reda på att kokospalmen bara växte i varma länder. Eftersom vi kunde läsa att i Ryssland hade den kallaste temperaturen i världen uppmätts och att ett barn i gruppen bekräftat att Ryssland var kallt så kom barnen fram till att det inte fanns kokosnötter. Frågan ställdes även då vi intervjuade Lida. Inga kokosnötter alls. Vi pratade om olika ryska maträtter. Barnen bestämde att de skulle grädda ryska pannkakor, vilket de gjorde. Maten var mycket populär och efterfrågades frekvent efteråt. 

Barnen undersökte sedan ryska djur. Vi djupdök i brunbjörnar och sibiriska tigrar. Vi pratade utrotningshotning och hur tigrarna även levde i Mongoliet och Kina. Här gjorde ett barn kopplingen till tidigare arbetet med Kina att förr, innan tigrarna blev utrotningshotade, så levde Djingis Kahn. Kanske jagade han dem... 

Den ryska musiken och dansen siktades in på att lyssna och analysera. Barnen gillade musiken och kunde se en balalaika. Det var kula att dansa, klappa, sparka, snurra och hjula. Vi lyssnade på Kalinka och utmanade oss själva att försöka de lite mer avancerade rörelserna. Svettigt värre! Barnen fastnade även för Kosack-dans med svärd (vi använde oss av pennor). 

Dansarna hade även olika folkdräkter på sig som barnen undersökte. När Lida besökte oss fick vi prova sjalar med liknande mönster och färger. Vi fick även lära oss att barn i Ryssland klär sig ofta i skinn, päls och tjocka stickade mössor. 

Arbetet med att lära oss olika ryska ord och fraser blev mycket uppskattat i gruppen. Vi pedagoger kunde dagligen höra hur barn hälsade, sade tack och hejdå till varandra på ryska. När Lida bjöd på ryska delikatesser så blev även hon tackad på detta sätt. Det var lite pilligt att skriva våra namn med det kyrilliska alfabetet men barnen gav inte upp och visade på stor stolthet över att ha lyckats. Bra jobbat!

Arbetet med Ryssland och hur det kan vara att leva som barn i denna delen av världen avslutades med vår intervju. Vi fick lära oss om ryska folksagor, att det inte finns björnar i storstäderna och att att Ryssland är så stort att man kan åka tåg i dagar för att komma till de riktigt kalla delarna.

Vi har använt oss av olika digitala hjälpmedel för att förstärka upplevelserna och skapa förståelse för vad det kan innebära att uppleva Ryssland. Även om barnens intresse initialt riktade in sig på Rysslands militärer och krig så var det inget som togs upp senare under arbetet. Vi pedagoger valde därför att utelämna detta ämne då vi inte såg relevansen att diskutera krigsföring och politik för så pass unga barn. 

Det multimodala arbetssättet och användandet av tankekarta visade sig vara ett lyckat upplägg. Barnen visade på ett stort engagemang, intresse, delaktighet och nyfiken glädje inför arbetet med Ryssland. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback