Ämnen:
SO (år 1-3), NO (år 1-3)
·
Årskurs:
F - 2
Du kommer att få lära dig mer om vårt landskap, den skånska flaggan, Skånes landskapsblomma och landskapsdjur. Du kommer även att få lära dig mer om några kända städer och platser i Skåne.
Kulltorpskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 13 april 2021
Syfte (3)
formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
söka information från olika källor och värdera dessa.
göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
Centralt innehåll (8)
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Handstil och att skriva med digitala verktyg.
Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
Texter som kombinerar ord och bild, till exempel film, spel och webbtexter.
Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel att skriva ned något man talat om.
Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbplatser för barn samt via sökmotorer på internet.
Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information, såväl med som utan digitala verktyg.
Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.
Kriterier (8)
Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.
Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator.
Texterna innehåller grundläggande ämnesspecifika ord och begrepp som används så att innehållet klart framgår.
Genom att kombinera sina texter med bilder kan eleven till viss del förstärka och förtydliga sina budskap.
Dessutom kan eleven ge och ta enkla muntliga instruktioner.
Eleven kan ta del av enkel information i olika medier och samtala om elevnära samhällsfrågor genom att framföra synpunkter, ge kommentarer och ställa frågor.
Eleven kan också söka information om samhället och naturen genom enkla intervjuer, observationer och mätningar, och göra enkla sammanställningar av resultaten så att innehållet klart framgår.
Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter