Ämnen:
Teknik, Svenska som andraspråk, NO (år 1-3), Svenska
·
Årskurs:
F - 3
Nya Rydsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 11 maj 2021
Vi kommer att lära oss om hur maskinerna på en bondgård har utvecklats och vi kommer att lära oss om några av djuren som bor på en bondgård. Vi kommer också att lära oss om vad vi får av djuren och hur den processen fungerar.
Introduktion
Vi gör ett VÖL-schema där eleverna först får berätta vad de VET om bondgården. Sedan får de berätta vad de ÖNSKAR VETA. Under arbetets gång kommer vi fylls i kolumnen som hamnar om LÄRT OSS.
Efter detta presenteras bondgården och bondens liv med hjälp av en powerpoint. Powerpointen innehåller fakta om att det finns olika bönder och fakta om några av bondens maskiner.
Vi avslutar lektionen med att se en film som heter från bondgården till pannkaka. Vi lär oss om olika livsmedel och på vilket sätt de är kopplade till djuren på gården.
Lektion 2
Startar med repetition av föregående lektion. Jag berättar sedan om den kommande gruppuppgiften. Vi läser sedan en faktabok om getter och gör sedan ett arbetsblad där vi ska fylla i:
Getens:
Boplats
Föda
Namnet på honan, hanen, ungen
Kroppsdelar på djuret
Vad djurets läte heter
Vad vi får av djuret
Och även annan intressant fakta.
Samma arbetsblad kommer vi att använda i gruppuppgiften sedan.
Vi avslutar lektionen med att se början av filmen djur på gården om kon.
Lektion 3-5
Eleverna kommer att bli indelade i expertgrupper. De ska söka fakta om ett djur i varje grupp. De djur vi kommer söka fakta om är:
De får två olika faktaböcker att söka fakta i och de får även använda sina ipads att söka fakta på. Vi kommer repetera källkritik innan. De ska sedan tillsammans i grupperna fylla i sina faktablad om sitt djur.
När alla grupper har gjort detta och blivit experter på sitt djur kommer de delas in i tvärgrupper. Där ingår en elev som är expert om grisar, en om kor, en om hästar osv. De får sedan berätta för kompisarna om sitt djur så att de också får lära sig om djuren.
Vi kommer i slutet av dessa lektioner också fortsätta kolla på filmen djur på gården där vi också kommer få lära oss fakta om: höns, får och grisar.
Vi kommer även ha en avslutande lektion med en kahoot om djuren. Vi kommer också se filmer från ne.se som heter om runt i naturen - Hönsrumpa och kofötter om hästar, grisar, får, höns och kor.
Bilduppgift
Kopplat till temat kommer vi göra en bilduppgift där eleverna får måla varsitt djur från bondgården. Dessa djur kommer vi sedan sätta upp på en stor teckning som föreställer en bondgård.
Vi kommer också gå på ett studiebesök där eleverna kommer att få se och lära sig om några djur som brukar finnas på en bondgård.
Centralt innehåll (8)
Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.
Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras
Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbplatser för barn samt via sökmotorer på internet.
Hur föremålen i elevens vardag har förändrats över tid.
Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
Människors användning och utveckling av olika material genom historien. Vilka material olika vardagliga föremål är tillverkade av och hur de kan källsorteras.
Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.
Kriterier (3)
Eleven kan söka information ur någon anvisad källa och återger då grundläggande delar av informationen i enkla former av faktatexter.
Eleven gör enkla observationer av årstider, namnger några djur och växter, sorterar dem efter olika egenskaper samt beskriver och ger exempel på kopplingar mellan dem i enkla näringskedjor.
Eleven dokumenterar dessutom sina undersökningar med hjälp av olika uttrycksformer och kan använda sig av sin dokumentation i diskussioner och samtal.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter