Ämnen:
Moderna språk - språkval
·
Årskurs:
F
Roslagsskolan, Norrtälje · Senast uppdaterad: 23 augusti 2021
|
Tidsperiod: |
HT 2021 |
|
Övergripande mål från läroplanen: |
Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Kunskaper i flera språk ökar också individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang och att delta i internationellt studie- och arbetsliv. |
|
Syfte – ämnesspecifika förmågor som eleverna ska utveckla genom undervisningen: |
Genom undervisningen i ämnet moderna språk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att - förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter, - formulera sig och kommunicera i tal och skrift, - använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda, - anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och - reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används. |
|
Centralt innehåll och arbetsformer: |
Centralt innehåll: Kommunikationens innehåll
Lyssna och läsa – reception · Tydligt talat språk och texter som är instruerande och beskrivande från olika medier. · Olika former av samtal, dialoger och intervjuer. · Berättelser och annan fiktion även i talad eller dramatiserad form samt sånger och dikter. · Muntlig och skriftlig information, till exempel reklam, tidtabeller och notiser. · Strategier för att uppfatta betydelsebärande ord och sammanhang i talat språk och texter, till exempel att anpassa lyssnande och läsning till framställningens form och innehåll. · Olika sätt att söka och välja texter och talat språk från internet och andra medier. · Språkliga företeelser som uttal, intonation, grammatiska strukturer, stavning och interpunktion i det språk som eleverna möter. · Hur ord och fasta språkliga uttryck, till exempel artighetsfraser och tilltalsord, används i texter och talat språk i olika situationer. · Hur olika formuleringar används för att inleda och avsluta olika typer av framställningar och samtal.
Tala, skriva och samtala – produktion och interaktion
Arbetsformer: · Du kommer använda läromedlet Vale 7, lärobok och digital övningsbok, övningsmästaren. · Du kommer att arbeta med läroboken för att öva läsförståelse och uttal samt med tillhörande övningsbok, där du tränar ord, meningar, grammatik och hörförståelse. · Vi kommer också att arbeta i projekt, då vi utgår från förslag som kommer upp eller på olika sätt har anknytning till Spanien och andra spansktalande länder. · Vi kommer att göra skriftliga och muntliga övningar på lektionerna. · Du kan arbeta ensam, i parövningar eller i grupp.
Följande områden kommer vi att arbeta med under höstterminen:
Grammatik:
|
|
Kunskapskrav och bedömning: |
Jag bedömer fortlöpande under lektionerna och i läxor och prov din förmåga att:
Jag bedömer ovanstående förmågor fortlöpande under lektionerna och i läxförhör och prov. Under lektionerna kan du visa dina förmågor i samtal och övningar, enskilt, i parövningar eller tillsammans i en lite större grupp. Vi har tre lektionspass i veckan och vi har en till två läxor per vecka. Under terminen kommer vi ha två förberedda prov. Du ska aktivt bidra till samtal genom att ställa frågor och svara med bekräftande fraser och uttryck.
Kunskapskrav för betyget E Du ska kunna:
Kunskapskrav för betyget D Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda.
Kunskapskrav för betyget C Du ska kunna:
Kunskapskrav för betyget B Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till övervägande del för A är uppfyllda.
Kunskapskrav för betyget A Du ska kunna:
|
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga matriser