Ämnen:
Svenska, Teknik, SO (år 1-3), Svenska som andraspråk
·
Årskurs:
2
Lendahlsskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 30 augusti 2021
Följ med på en spännande resa bakåt i tiden! Tillsammans ska vi lära oss om hur det var att vara barn i Sverige för ungefär hundra år sedan och jämföra det med hur barn har det idag. Vad hade man till exempel för viktiga saker i ett hem för hundra år sedan och vad är viktiga saker i ett hem idag? Är det någon skillnad på hur man lekte förr och nu?
Ämne: Svenska, SO, Teknik, Bild
Arbetsområde: Att vara barn förr och nu
dåtid, nutid, förr, nu,
jämföra, likheter, skillnader,
boende, skolan, uppfostran, kläder, lekar, hygien, mat, arbete
dräng, piga, fattigstuga, marknad, barnhem, luffare
Syfte (5)
formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.
använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.
Centralt innehåll (8)
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Berättande texter och poetiska texter för barn från olika tider och skilda delar av världen. Texter i form av rim, ramsor, sånger, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.
Hur föremålen i elevens vardag har förändrats över tid.
Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information, såväl med som utan digitala verktyg.
Skildringar av livet förr och nu i barnlitteratur, sånger och filmer, till exempel skildringar av familjeliv och skola. Minnen berättade av människor som lever nu.
Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.
Kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden.
Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter