Ämnen:
Svenska, Svenska som andraspråk
·
Årskurs:
8
Hässelby Villastads skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 2 september 2021
I många sammanhang behöver du ta ställning och uttrycka din åsikt. Då är det viktigt att kunna argumentera på ett övertygande sätt. Under detta arbetsområde får du lära dig hur man skriver en argumenterande text.
I många sammanhang behöver du ta ställning och uttrycka din åsikt. Det kan handla om allt som hör livet till t.ex. senaste fotbollsmatchen, skolmaten, Sveriges strategi kring Corona, om man ska få göra reklam för godis, varför man bör bli vegetarian, varför elitsatsning inom ungdomsidrotten ska förbjudas, om tobak ska klassas som en drog osv. För att ge tyngd åt din åsikt och för att kunna påverka andra att tycka som du tycker är det viktigt att ha starka argument som stödjer åsikten. Du måste också kunna bemöta motargument som talar emot att din åsikt är den rätta.
Det finns flera typer av åsiktsbaserade texter t.ex. insändare, debattartiklar, recensioner och krönikor.
Inom ramen för det här arbetsområdet ska vi fördjupa oss i hur en argumenterande text är uppbyggd för att du sedan ska kunna skriva en egen text där din tes och dina argument framgår. Du får möjlighet att läsa flera exempeltexter och erbjuds en skrivmall där upplägg och textens olika delar finns beskrivna.
All information kring arbetsområdet och uppgiften hittar du i din klass Team under rubriken "Argumenterande text".
Innehåller inga läroplanspunkter