Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

F

Modersmål planering Åk 2-5

Modersmålsenhet - GY, Norrtälje · Senast uppdaterad: 2 september 2021

Under HT 2021 kommer vi att arbetar så här:- (V.35-38) Under den här perioden arbetar vi med att använda språket i olika sammanhang. Vi kommer även fortsätta med att läsa om olika texter, skriva en berättande och fakta text, berätta om dagen(i dag, veckodag, igår, i morgon, datum, väder, tider, skolämnen). (Veckor 38-42) Vi kommer även använda olika hjälpmedel för att förbättra elevers skriven text tex. böcker, kort film, bilder, nyheter, dator. (Veckor 42-46) kommer vi att pratar om olika typ av mat, om frukter och grönsaker och om hälsosam och traditionell mat och Under (veckor 46-52) kommer vi pratar om namnen och användningen av de saker som finns i våra hem och på våra skolor. Saker som TV, stolar, skrivbord, matbord, knivar, tallrikar, skålar, spis, böcker, pennor datorer osv.

Målet med undervisningen är att...

elev tillsammans med sina kompisar ska utvecklar sitt modersmål genom att tala, samtal, läsa och skriva.

elever kommer att:

Ø läsa olika slags texter

Ø samtala och resonera kring texter av olika slag, tex berättande texter, fakta texter,

Ø framföra åsikter och tankar kring det du läst/hört

Ø skriva texter av olika slag så andra förstår innehållet, tex berättande text

 

Så här ska vi arbeta

Vi kommer att arbeta med olika tema som veckodagar, årets månader och årstider, djur och fåglar, olika typ av mat, om frukter och grönsaker och hälsosam mat god mat för din kropp och traditionell mat. Vi kommer även prata om namnen och användningen av de saker som finns i våra hem och på våra skolor

Vi kommer att arbeta tillsammans i grupp men också enskilt, var och en. Vi kommer att arbeta med olika material och digitala verktyg, som stöd för lärandet. Så kommer elever får visa sina kunskaper i läsa, tala, samtala och skriva på olika sätt.

 

Jag kommer att bedöma på vilket sätt elever kan

 läser och förstår olika sorters texter

resonerar kring innehåll i texten (tex. genom att använda ord och begrepp, koppla fakta, göra jämförelser, se samband/orsak och konsekvens)

 kan skriva (uttrycka dig i skrift) så andra förstår (tex början/handling/slut, punkt/frågetecken/stor bokstav, stava vanliga ord)

Att  lämna in uppgifter och läxor i god tid kommer också att bedömas. 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Nya språket lyfter - uppföljning av läs- och skrivutveckling, modersmål
Uppgifter
Ngeli ya U-i

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback