Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SOISOO0

Sociologi Baskunskaper

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 3 september 2021

Välkommen till kursen i sociologi! Sociologin som ämne lägger stor vikt på att försöka förklara och förstå människors handlingar och sociala identiteter; grupprelationer och processer. Sociologi är en vetenskap som studerar människor, deras samverkan, och varför individer och samhällen gör saker som de gör. Till skillnad från psykologi utgår sociologi främst från det sociala samspelet mellan människor. Sociologiska analyser på samhället ger ofta nya viktiga insikter och perspektiv på sådant vi innan tagit för givet. Planering finns här nedanför och i OneNote

Sociologins grunder

Vad?

  • Sociologi som ämne.

  • Sociologins historia med ett urval av klassiska teoretiker
    • Comte
    • Durkheim
    • Marx
    • Simmel

  • Identitetsskapande, däri olika teorier om identitetsskapande som:
    • Socialisation
    • Rollteori
    • Dramaturgiska perspektivet
    • Stämplingsteorin
    • Postmodernitet

Hur?

Genomgångar, läsning av kurslitteratur samt klassrumsdiskussioner och inlämningsuppgifter.

Varför?

För att bygga en grundläggande förståelse för sociologins ämnesinnehåll och hur ämnet kan hjälpa oss att förstå mänskligt beteende ur ett vetenskapligt perspektiv. Delkursen fokuserar främst till att ge den sociologiska vetenskapen ett sammanhang och att introducera sociologiska begrepp och terminologi för framtida moment och studier.

Bedömning

Momentet examineras med hjälp av klassrumsdiskussioner, inlämningsuppgifter och ett avslutande skriftligt prov.

Tids- och lektionsplanering finns i OneNote.


Läroplanskopplingar

Skapandet av samhällen, kulturer, identiteter, sociala processer och socialisation.

Sociala normer och kategoriseringar av människor.

Eleven beskriver utförligt och nyanserat olika samhällsförhållanden, sociala strukturer och normer samt kategoriseringar av människor. Dessutom redogör eleven utförligt och nyanserat för hur dessa påverkar människors villkor och hur människor påverkar samhället. I beskrivningar och redogörelser använder eleven med säkerhet centrala begrepp, teorier och modeller samt förklarar komplexa samband och drar välgrundade slutsatser. Dessutom värderar eleven teorierna med nyanserade omdömen och argumenterar för deras styrkor och svagheter.

Eleven beskriver utförligt olika samhällsförhållanden, sociala strukturer och normer samt kategoriseringar av människor. Dessutom redogör eleven utförligt för hur dessa påverkar människors villkor och hur människor påverkar samhället. I beskrivningar och redogörelser använder eleven med viss säkerhet centrala begrepp, teorier och modeller samt förklarar samband och drar välgrundade slutsatser.

Eleven beskriver översiktligt olika samhällsförhållanden, sociala strukturer och normer samt kategoriseringar av människor. Dessutom redogör eleven översiktligt för hur dessa påverkar människors villkor och hur människor påverkar samhället. I beskrivningar och redogörelser använder eleven med viss säkerhet centrala begrepp, teorier och modeller samt förklarar enkla samband och drar enkla slutsatser.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback