Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Sex och samlevnad 8D

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 28 september 2021

Vi fortsätter arbetet med människokroppen men nu kommer vi in på sex & samlevnad. Vad ingår i detta?

Beskrivning av arbetsområdet

Biologi

  • Inhämta kunskap om människokroppen, puberteten, relationer, befruktning, preventivmetoder, sexuell läggning, sexuell identitet och sexuellt överförbara sjukdomar.
  • Diskutera, argumentera och ta ställning i frågor som rör sex och samlevnad.

Undervisningen kommer bestå i lärarledda lektioner, filmvisning, egen fördjupning samt diskussioner.

Vi använder bla Puls Biologi 272-295 (finns även på inläsningstjänst i din bokhylla) och 1177.se Filmer vi tittar på läggs ut på classroom.

Ett skriftligt test på E-nivå kommer vi ha på andra helklasslektionen v 37. Här ingår första delen i kapitlet som vi arbetat med på olika sätt. I boken är det s 272-282. Bla könsdelarna inkl funktion, sexualitet och menstruation ingår. Efter detta arbetar vi vidare inom området och kommer ha ett övergripande prov där man kan visa högre kvaliteter av sina kunskaper. Datum bestäms i klassen (to v 40).


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Matriser i planeringen
Biologi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback