Söralids fsk enhetsmål "Barns delaktighet och inflytande" 21/22
Söralids förskola, Österåker · Senast uppdaterad: 9 september 2021
Detta är förskolans gemensamma förväntade resultat inom barns inflytande och det demokratiska uppdraget. Förskolans systematiska kvalitetsarbete skrivs av rektor i Stratsys. Varje avdelning skriver sin egen planering utifrån de förväntade resultaten. "Alla som ingår i arbetslaget ska utifrån sina roller genomföra utbildningen i enlighet med de nationella målen och undersöka vilka åtgärder som behöver vidtas för att förbättra utbildningen och därmed öka måluppfyllelsen." (Lpfö 18 sid. 18)
Förväntat resultat under läsåret 21/22
- Avdelningens samplanering utgår från mål och riktlinjer i kapitel 2.3 ”Barns delaktighet och inflytande”
- Barnets/barnens inflytande, samplanering, undervisning och utveckling tydliggörs i förskolans dokumentationsverktyg Unikum.
- Vi ska vidareutveckla gården tillsammans med barnen
- Vi/vårdnadshavare hör och ser att barnen kommer med egna förslag samt använder demokratiska metoder som vi använt i undervisning i sin lek och utforskande sammanhang
- Barnekäten Med Målen I Sikte ska genomföras av en pedagog per avdelning i november för att göra det likvärdigt för barnen så mycket som möjligt. Samma frågor ska ställas i maj/juni för att mäta eventuell förändring
- Ämnet synliggörs i förskolans gemensamma tema ”Hållbar förskola”
Samplanering/arbetssätt
Planera genomförandet/arbetssättet genom att alltid utgå från ”Vad står det i läroplanen om detta ämnesområde och reflektionen ”hur blir det för barnen?” Hur kartlägger vi barnets/barnens förkunskaper?
- · Innehåll Vad ska jag välja att undervisa om?
- · Syfte Varför ska jag välja just detta?
- · Metod Hur ska denna undervisning gå till? Vem gör vad och med vilka? Vem förbereder?
- · Hur får barnen inflytande/delaktighet i processen?
- · Hur kopplar vi undervisning till läroplan/forskning