Skolbanken Logo
Skolbanken

Projektbeskrivning 2021 Lila

Regnbågens förskola, Hofors · Senast uppdaterad: 11 april 2022

En mall att utgå ifrån vid planering av större eller mindre projekt. Den är ett försök att smälta samman dokumentet "Förslag till rubriker i en projektbeskrivning" och Ann S. Pihlgrens beskrivning av baklängesplanering. Ersätt texten i "Rubrik" och "Ingresstext", byt bild och kör igång!

(När du använder mallen för att göra en egen planering tar du bort all text inom parantes. Låt rubrikerna vara kvar.)

Syfte - bärande idéer

Generativ fråga- Vad är kroppen till för?

Generativ fråga längre fram - Vad behöver kroppen för att fungera? 

Syftet med projektet kroppen är att barnen ska få en möjlighet att upptäcka sin identitet, samt att uppmärksamma likheter och skillnader mellan oss. 

Barn har rätt till sin egna identitet, samt självbestämmande över sin kropp. Vårt projekt handlar om att barnen får, genom olika uttrycksformer, möjlighet att upptäcka kroppens funktioner samt kunskaper om ett identitetsskapande.  

Mål

Arbetsplanens mål

Sträva efter att använda dans och drama i projekten

Lära oss använda olika digitala verktyg, för att skapa tillsammans med barnen

Använda oss av ett hållbarhetsperspektiv, i vårt fall den sociala hållbarheten. 

Avdelningens egna mål

Vårt egna mål med projektet är att uppnå syftet, att barnen ska hitta sin identitet och att de får kunskaper om att vi är lika som människor med olika som individer. 

 Barnens intressen och initiativ

Vi har uppmärksammat att de flesta av barnen är intresserade av att måla och vara kreativa med skapande. De vill gärna hålla på med aktiviteter med sina händer. Bygg och konstruktion är också något som de flesta är intresserad av. 

Barnen pratar om vad de sett på tv hemma, litegrann om serie/sagofigurer, vad de ska göra när de kommer hem (lekland, leka med en kompis etc.)

Förhållningssätt

En struktur för att barnen ska få veta hur en dag ser ut på förskolan med dagens aktiviteter, barnens delaktighet i dokumentation, på ett lekfullt sätt få möjlighet att lära sig mer om kroppen, att vi som pedagoger är närvarande i barnens fria lek samt i undervisningen. 

Utvärdering

Vad ska utvärderas- Den undervisning vi planerat för veckan, där vi reflekterar tillsammans i arbetslaget hur undervisningen har gått. 

Hur och när ska utvärderas- Vi reflekterar med varandra muntligt hur en aktivitet har gått, samt digitalt så vi har utvärderingen dokumenterat. En sammanfattning av förgående vecka genomförs varje måndag på reflektionstid. 

Hur vet vi att vi bidrar till barnens lärande och förståelse? - Genom att observera barnen i deras lek, och att ställa öppna frågor till barnen om vad undervisningen handlade om.  

Varför vi arbetar med detta, är för att ge barnen sociala verktyg i interaktion med andra. Barnen får även kunskaper om sig själva, och hur de fungerar som kan gynna senare i livet. 

Genomförande

Projektet startas genom att intervjua barnen enskilt vad barnen redan kan om kroppen, samt vad de vill veta mer om. På det sättet får vi pedagoger kunskap om vad barnen är intresserad av i projektet som valts ut. Vi fortsätter med att titta på en film som handlade om människokroppen, och fokuserade därmed på skelettet som barnen i intervjun delgivit intresse för. Barnen får sedan tillsammans två och två rita på en teckning som har enbart konturer av en människokropp. De fick tillsammans rita deras tolkning hur ett skelett såg ut. 

Projektet drivs genom de barnen pratar om i den undervisning som pågått, samt våra tankar och idéer utifrån vårt syfte och mål med projektet. Barnen får möjlighet att reflektera under projektets gång, samt i mindre grupper under samling. 

Aktiviteter som vi ska göra/föreslå med barnen 

 

  • Dramatisering som visar olika känslor, där barnen får tillsammans reflektera hur vi kan känna oss vid olika situationer

  • Förhandling på ett strukturerat sätt, som förståelse- och minnesspel (svara på frågor om en berättelse de fått höra i utbyte mot något)

  • Green screen (rollekar med känslor, dramatisera att barnen är en kroppsdel)

  • Barnen får rita av sin egen hand, för att se likheter/skillnader och sedan skapa ett kompisträd. 

  • Puppet pals (göra egna sagor som handlar om kroppen)

  • Göra en människokropp, kroppsdelar med lera av olika slag (play doh, saltdeg, balsamlera, keramisk lera, modellera)

  • Appar på iPaden som handlar om kroppen
  • Måla av en kroppsdel med staffli (bild på kroppsdel sitter uppsatt så barnen hela tiden kan se den)
  • Sånger/ramsor som handlar om "min identitet"
  • Spel/pussel med kroppen
  • Stopp min kropp! filmer på Youtube. Avsnitt 1, 3, 5 https://www.youtube.com/watch?v=7ivc8zYOLQ8
  • Diskuterar och reflekterar kring olika kroppsdelar och organ i helgrupp
  • Intervjuat barnen om vad de redan kan/vet om kroppen. Dokumenterat under och efter intervjuerna 

  • Kollat på film om kroppen

  • Låna böcker från biblioteket om kroppen

  • Skapa en kropp med hjälp av att rita med färgpennor och använda naturmaterial

  • Teckna av varandra, de kan vara två och två. (fokusera på detaljer som tex knappar på tröjan)

  • Måla vad barnen tänker på just vid den situationen (jobba med sina tankar)

  • Måla av varandra med hjälp av glasstaffli
  • Måla med "fel" kroppsdelar som t.ex. med munnen, foten
  • Samtala och reflektera kring fysiska funktionsvariationer
  • Motoriska lekar/övningar där kroppsdelar benämns
  • Sinnesburkar (smak, lukt, känsel, hörsel, syn)

Vi kopplar vårt projekt mot aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling genom att titta på filmer som handlar om rätten till sin egen identitet, för att sedan diskutera och reflektera kring vad vi just sett. Aktiviteterna som vi beskrivit innan handlar allihopa om kroppen som är vårt projekt, där barnen kan få möjlighet till kunskap om sin egen kropp och att finna sin egna identitet. Vårt syfte handlar om att barnen ska få en möjlighet till att hitta sin identitet, även att uppmärksamma likheter/ skillnader mellan oss. Vi vill också med detta projekt ge barnen kunskaper om att respektera varandras olikheter och integritet.

Dokumentation

Vi kommer att följa processen med barnen, genom att dokumentera med hjälp av iPad. Beroende på situation/aktivitet kommer vi variera mellan att filma och/eller fota och anteckna. Barnen kan efter avslutad aktivitet, få möjlighet att berätta för de andra barnen vad de gjort. Vi pedagoger diskuterar och reflekterar materialet tillsammans i arbetslaget under reflektionstid. 

 

 


Läroplanskopplingar

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback