Ämnen:
Bild
·
Årskurs:
8
Spånga grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 27 oktober 2021
Två djur blir ett!
Vad: Du kommer att framställa ett eget hybriddjur. Du kommer att titta på bilder av djur och sedan slå ihop två eller fler djur till ett nytt "sagodjur". Du väljer om du vill rita av från foto eller tecknad bild. Du börjar med blyerts och väljer sedan om du vill färgsätta med färgpennor eller akvarellpennor. Djuret ska även ritas in i en miljö.
Hur: Vi tittar på exempel på olika hybrider. Du väljer om du vill avbilda enklare teckningar (lätt) mer avancerade teckningar (svårare) eller foton på djur (svårast). Du börjar med blyerts, du ritar även in ditt djur i en miljö. Du färgsätter din bild. Du skriver en utvärdering
Varför:
I denna uppgift övar du framförallt på ritteknik och att avbilda en förlaga, men du tränar även på att göra något "eget" med hjälp av en förlaga. Du övar även teknik för färgpennor eller akvarellpennor. Eftersom att djuret skall ritas in i en miljö tränar du även på komposition, hur du placerar saker på pappret och hur ditt djur förhåller sig till andra saker storleksmässigt på din bild samt även att kunna berätta/uttrycka sig med bilder. Att man förstår vad det är för djur och vart det befinner sig.
Efter arbetsområdet ska du veta vad jag menar med begreppet KOMPOSITION
Detta blir du bedömd på:
Bildberättande- att man förstår vad det är för blandning av djur och var det befinner sig.
Teknik- ritteknik och färgsättning, hur du behärskar de olika teknikerna och hur avancerat du kan utföra arbetet
Komposition- hur du får till helheten i dina bilder
Process- hur du prövar och omprövar och hur självständig du är
Det du skriver i din bildlogg- hur du kan ge omdömen om ditt eget arbete samt reflektera över bildens KOMPOSITION
Kriterier (5)
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Innehåller inga matriser