Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

8 - 9

Matspjälkning, andning, hjärta, blod och immunsystem.

Anneroskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 2 november 2021

Vi lär oss om hur maten delar upp sig i kroppen, andningen och lungornas funktion, hjärtats funktion samt hur allt hänger samman.

 

Målet med undervisningen är att:

  • utveckla kunskapen om hur vårt matspjälkningssystem ser ut och hur det fungerar
  • utveckla kunskap om varför vi måste andas samt hur andningsorganen ser ut och fungerar
  • förstå blodets huvuduppgifter samt hjärtats funktion och utseende
  • utveckla kunskap om hjärtat och dess samarbete med andra organ
  • förstå hur alla organ samarbetar med varandra
  • utveckla kunskaper hur försvarar sig vår kropp

Så här ska vi arbeta

  • Vi kommer att bearbeta områdets olika begrepp, med genomgångar, diskussioner.
  • Läsa faktatexter, instuderingsfrågor
  • Filmvisningar 
  • Arbetsområdet kommer att avslutas med ett skriftligt prov.

Detta ska bedömas

  • Din förmåga att följa, förstå och delta i naturvetenskapliga samtal och diskussioner
  • Din förmåga att uttrycka tankar och frågor med hjälp av begrepp, modeller och teorier från biologin.
  • Din förmåga att identifiera och lösa problem genom iakttagelser, experiment och reflektion.
  • Dina faktakunskaper och hur du tillämpar dessa, både i skriftlig och muntlig form.

Läroplanskopplingar

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett fungerande sätt i diskussioner och för att skapa utvecklade texter och andra framställningar med relativt god anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på förhållandevis komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa välutvecklade texter och andra framställningar med god anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback