Åldrar:
4 - 6
Skogsgläntans förskola, Hörby · Senast uppdaterad: 25 mars 2022
I barnens vardag finns matematiken överallt och vi vill ta vara på barns intresse för matematik, både spontant och i planerade aktiviteter. Vi vill möjliggöra att barnen ska få matematik kunskaper för att kunna tänka, problematisera, lösa problem och vara aktiva i sin vardag.
Nationellt mål:
”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,” (Lpfö-18).
”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,” (Lpfö-18).
”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,” (Lpfö-18).
”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,” (Lpfö-18).
Syfte:
Varför gör vi detta?
Syftet är att barn ska få matematiska kunskaper för att kunna vara delaktig i sin vardag både nu och i sin framtid då ”Människan är beroende av att förstå och av att kunna använda sig av matematik för att hantera problem som dyker upp under en helt vanlig dag." (Björklund, 2008)
Därför vill vi fånga upp barns intressen, frågor för matematik i deras vardag och synliggöra, utmana, problematisera, diskutera, ge rätt matematiska begrepp så att barn får en matematisk förförståelse och grundkunskap. På så vis kan barnen bättre förstå sin omvärld och kunna vara aktiv i den.
Innehåll:
Vad ska undervisningen innehålla?
På ett lekfullt sätt sätta ord på matematiska begrepp i barnens vardag på förskolan,
Reflektion och Analys
(Pedagogers och barns perspektiv)
Reflektera kontinuerligt kring:
-Hur blev det?
-Val av undervisningens innehåll
-Vilket förändrat kunnande ser ni?
-Uppfylls de förväntade effekterna?
Analys:
Varför blev det som det blev?
Vilken utveckling har skett?
Vad är nästa steg?
Vad krävs för att komma vidare?
Läroplan (5)
förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,
förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,
förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter