Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 2

Tema 5 små apor - Lingon

Björkgårdens förskola, Borås Förskola · Senast uppdaterad: 23 mars 2022

Planering om temaarbetet med ramsan 5 små apor.

Vad ska vi göra?

Vi ska starta upp ett arbete om ramsan Fem små apor. Syftet är att ge barnen möjlighet att på olika sätt stimuleras och utvecklas språkligt genom att erbjuda olika sätt att möta ramsan och apor. Under föregående termin har vi mötts av ett stort intresse när ramsan har sjungits på samlingar eller visats på Youtube. Vi vill ge barnen möjlighet att utforskar ramsan genom dramatisering, bilder, böcker och IKT.  

Vi kommer att börja med att dramatisera ramsan på våra samlingar genom sagopåsen som vi pedagoger gjort iordning med olika apor och en säng. Genom detta vill vi kunna gestalta ramsans händelseförlopp och ge alla barn möjlighet att både höra och se ramsans innehåll. Efter det vill vi ge barnen möjlighet att själva delta och dramatisera ramsan, både med rekvisita och med kroppen. Framöver kommer vi även att fokusera på vad barnen intresserar sig för när vi pratar om ramsan - vart deras uppmärksamhet riktas. 

_____________________________________________________

Andra tankar kring temaarbete - utifrån "Språk i alla sammanhang"

  • Vi vill fokusera och utgå från verbet hoppa i verksamheter genom att fokusera på ordet i ex leksituationer, utomhus eller när vi ska gå till hallen. Vi vill ge barnen möjlighet att förkroppsliga verbet och arbeta med fysik, teknik, motorik och kroppsuppfattning! 

”När barnen själva kan genomföra handlingen och producera resultat framstår ofta själva handlingen, och det verb som kan kopplas till handlingen, tydligt för dem, i jämförelse med handlingar som inte ger resultat.” - Språk-, läs- och skrivutveckling – Förskola Modul: Natur, teknik och språkutveckling Del 1: Naturvetenskapsverb s.7

  • Vi vill ge barnen möjlighet att samtala kring olika bilder och kommer därför att sätta upp bilder på olika sorters apraser. Enskilt och tillsammans med barn eller pedagog skulle barnen kunna reflektera över valde ser på bilderna, ex apornas egenskaper, belysa olikheter och likheter. 

”Att synliggöra och samtala kring bilder är språkutvecklande när barnen får sätta ord på känslor och intryck.” Språkplattformen s.16

  • Vi vill även tillsammans med barnen belysa normer och värden genom bla prata om hur vi tar hand om varandra om man ex slagit sig.

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,” - Lpfö s.12

  • Genom att använda oss av böcker från polyglutt med koppling till apor och att ta hand om varandra (ex boken Varför är stora Apan så arg?) kan få koppla temat till IKT och läsning. Vi vill även använda våra "talplattor" där man kan spela in ljud från olika apor eller spela in ordet apa på olika språk. Vi kommer även att skapa Qr kod så vi kan lyssna på ramsan genom ipaden.

____________________________________________________

Vi har ingen tidplan i nuläget - försöker utgå från intresset hos barnen - vart tar vi vägen i arbetet. Vi har några riktlinjer för hur vi introducerar ramsan på samlingen, att vi börjar med att vi pedagoger gestaltar ramsan med rekvisita och sedan går över till att barnen ska få möjlighet att vara med och dramatisera.

Arbetet kommer att dokumenteras och följas upp kontinuerligt via Unikum i både gemensamma och enskilda händesloggarna samt i planeringsunderlaget.


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback