Ämnen:
Svenska
·
Årskurs:
6
Västerhaninge Montessoriskola , Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 januari 2022
Dikt är samma sak som poesi, lyrik och vers. Dikter kan skrivas på olika sätt, t.ex.på rim eller med en viss rytm. En dikt handlar ofta om känslor. Du som läser dikten kan tolka dikten på ditt eget sätt och fundera på vad den betyder.
Du ska under arbetets gång:
- se typiska drag för dikter
- välja en bild till en dikt och kunna förklara hur du tänker
- ha skrivit minst tre egna dikter
- kunna läsa och tolka poesi
- ge kamratrespons
Vi kommer att:
- skapa egna dikter på olika sätt
- läsa olika dikter och tolka dem.
- måla bild till dikt.
- lyssna på musik och läsa låttexter
- ge varandra kamratrespons
- läsa några av dina dikter i mindre grupp
Centralt innehåll (6)
Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Innehåller inga uppgifter