Ämnen:
Historia
·
Årskurs:
4 - 6
Rosenvallskolan, Söderhamn · Senast uppdaterad: 20 mars 2022
Vad hände i Sverige mellan åren 1050-1520? Vad var digerdöden? Vilka var de kristna munkarna och vad gjorde de? Stämmer det att Sverige, Danmark, Norge och Finland alla varit ett och samma land under medeltiden? Följ med tillbaka till den nordiska medeltiden och ta reda på frågorna!
Begrepp:
Du kommer att:
Centralt innehåll (3)
De nordiska staternas bildande.
Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.
Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
Kriterier (4)
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Eleven kan undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla sam band mellan olika tidsperioder.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter