Skolbanken Logo
Skolbanken

Pedagogisk planering för undervisning Filmskapande med kurran och Pigan VT 22 - Sländan Bosgårdens pedagogiska enhet

Jungfrustigens fsk/Bosgårdens ped. enhet, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 10 maj 2022

Med sagan som grund för det lustfyllda lärandet vill vi utveckla barnens intresse och kunskap inom det digitala genom att erbjuda dem olika verktyg att skapa en film i och av.

Varför? 

Barnen på sländan har visat ett stort intresse för Kurran och Pigan som är två karaktärer i vår temabok. Dessa två karaktärer har varit ute på äventyr i olika miljöer och barnen har då själva efterfrågat att få åka till samma platser som Kurran och Pigan gjort. Vi vill ge barnen möjlighet att tillägna sig kunskaper och erfarenheter i att skapa film med hjälp av vårt digitala verktyg iPaden och dess appar samtidigt som vi kopplar ihop det med matematiken där fokus är på rumsuppfattning och prepositioner. 

 

Undervisning 

Vi kommer erbjuda barnen möjlighet att tillägna sig kunskaper och erfarenheter inom filmskapande. Barnen kommer att få skapa olika digitala material med hjälp av iPadens olika funktioner och appar. Detta kommer att klippas ihop till en film som barnen tillsammans med oss förskollärare skapat. Det vi undervisar om är hur vi genom att använda oss av en iPad kan skapa en film där barnen blir producenter av sina egna filmer. Appar som barnen kommer få ta del av är röstmemon, Green screen by do ink, iMovie och kameran. 

 

Metod

I mindre grupper kommer barnen att få testa på att skapa material med hjälp av green screen, röstmemo och redan tagna bilder på olika miljöer. De färdiga miljöerna så som simhallen, ICA Maxi, Paris, Biblioteket har även Kurran och Pigan redan besökt som barnen fått ta del av i en tidigare undervisning. Nu är det alltså dags för barnen på Sländan att få åka iväg på äventyr! Vi får se vart de hamnar. Detta material kommer sedan att sammanfogas i appen iMovie där det kommer skapas en film med det material de har varit med och skapat. Barnen kommer att få agera producenter med stöttning av oss förskollärare i arbetet med filmskapande vilket (Lundgren Öhman, 2014) menar är viktigt. 

 

Litteraturlista

Lundgren Öhman, U. (red.) (2014). Mediepedagogik på barnens villkor. Stockholm: Lärarförlaget.

 

  •  

 

Dokumentation
För vem? Hur ska det dokumenteras? Vad, vem, hur, varför.

  • Med barnens samtycke kommer vi ta foton, filma och anteckna det som händer i undervisningssituationer och under utbildningen. Här strävar vi efter att möjliggöra inflytande och delaktighet i dokumentationen tillsammans med barnen.
  • Vi pedagoger använder dokumentationen som beprövad erfarenhet och underlag för analys och utvärdering inom lärområdet.
  • Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer, resonemang samt observationer av barnen. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.
  • Vi lägger ut det vi gjort på unikum för att få vårdnadshavarna delaktiga i det vi gör, samt ge dem möjligheten att samtala hemma kring dokumentationen tillsammans med sina barn.

 

 

  •  Lpfö 18  Förskollärare ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback