Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

5

Tre syskonreligioner åk 5

Norrbackaskolan, Sigtuna FSK/GR · Senast uppdaterad: 30 mars 2022

Vad är syskonreligioner? Vad har islam, judendomen och kristendomen gemensamt? Vi ska lära oss om vad dessa religioner har gemensamt och vad som skiljer dem åt.

Syfte

Att studera religion är viktigt. Kunskaper om olika religioner och livsåskådningar utvecklar elevernas förmåga att fundera över sin egen tro, religion, värderingar och identitet. Syftet med religionskunskap är att eleverna utvecklar kunskaper om religioner och livsåskådningar i det egna samhället och i andra delar av världen och vilken betydelse religionen kan spela i dessa samhällen. Eleverna ska förstå hur människor med olika religiösa traditioner lever med och uttrycker sin tro. Undervisningen ska också ge eleverna förutsättningar att utveckla en personlig livshållning och förståelse för andra människors sätt att tänka och hur deras värderingar kan hänga samman med deras religion.

Mål

-kunna analysera kristendomen, islam och judendomen:ritualer, levnadsregler, heliga platser, skrifter m.m.-kunna analysera hur religioner påverkar och påverkas av sådant som händer i samhället
-kunna fundera över livsfrågor och sin egen och andras identitet
-kunna fundera över och tycka till kring olika frågor om rätt/fel inom religionen

Vad ska vi arbeta med, vad ska bedömas och hur ska det bedömas?

Vi ska arbeta med:

Textbok och arbetshäfte, se filmer och diskutera.  Ni kommer både muntligt och skriftligt få redovisa era kunskaper.  Vi kommer kontinuerligt att jämföra de tre religionerna på olika sätt. 

Det är viktigt att delta aktivt på lektionerna,  vara med vid diskussions uppgifterna och visa sina kunskaper muntligt på lektionerna. 

En tillhörande bilduppgift är att skapa ett religiöst rum, där du kan motivera dina val. Arbetsområdet avslutas med ett skriftligt kunskapstest. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
syskonreligioner
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback