Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Planteringar Vt - 22

Nyhammars förskola, Ludvika · Senast uppdaterad: 6 april 2022

Vi har nu kommit in i våren och i naturen börjar växterna vakna. Vi vill ge barnen undervisning och väcka nyfikenhet för det som händer i naturen och ge dem upplevelser av processen frö till planta.

 

·        Barnen ska få prova på att så olika fröer i krukor och få följa processen från frö till planta och vad som krävs för att ett frö ska gro och en planta att växa och utvecklas. Barnen ska få följa processen från frö till planta och vara delaktiga i skötseln av dem.

 

Vi vill väcka nyfikenhet och intresse för naturen och ge barnen sinnesupplevelser av frön, jord, vatten och den blivande plantans växtkraft. Vi ska ge barnen erfarenheter av vad som krävs för att ett frö ska gro och en planta att växa och utvecklas. ·       

 

Under våren sår vi olika sorters frön och följer processen från grodd till plantornas växande. Vi sår frön till både icke ätbara och ätbara växter som exempelvis tomater, majs och ärtor. 

·        Vi kommer planterar ut några växter i vår utemiljö när vädret tillåter.

·        Barnen ska få uppleva med hjälp av hela kroppen och få känna, lukta, titta och smaka när så är möjligt för att ge dem erfarenheter och positiva upplevelser av naturliga fenomen i vår närmiljö. Barnen kommer få  tittar på bilder, filmer och läser böcker som handlar om odling. 

·        

·       

 

·      

·       

 

 

        

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback