Ämnen:
Kemi
·
Årskurs:
7
Sinntorpsskolan 4-9, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 19 maj 2022
Vad har citroner, yoghurt och magsyra gemensamt? Jo, de är alla exempel på sura ämnen. Här får du lära dig om syror och baser.
När du har arbetat med det här kapitlet ska du kunna:
ge exempel på några indikatorer och deras egenskaper
redogöra för pH-skalan och pH-värdena för en syra, en bas och en neutral lösning
redogöra för syrors och basers egenskaper
kunna berätta om SIV-regeln
redogöra för några vanliga syror och baser, deras egenskaper och vad de används till.
redogöra för försurningens orsaker, effekter och åtgärder som minskar försurningens skador
redogöra för växthuseffektens orsaker, effekter och åtgärder som minskar försurningens skador
redogöra för hur försurning hänger ihop med växthuseffekten
att syror kan avge vätejoner
att baser kan avge hydroxidjoner
skillnaden mellan starka och svaga syror
skillnaden mellan starka och svaga baser
skillnaden mellan utspädda och koncentrerade syror/baser
förklara vad som sker vid en neutralisation och en utspädning
Genomgångar
Filmer
Demonstrationer
Laborationer/undersökningar
Diskussioner
Enskilt arbete och arbete i grupp
Området bedöms kontinuerligt under lektionerna samt via deltagande vid laborationer och utvärderingar/rapporter av dem samt tre läxförhör under områdets gång.
Syfte (3)
använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,
genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.
Centralt innehåll (10)
Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.
Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl och jonföreningar genom kemiska reaktioner.
Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper, fasövergångar och spridningsprocesser för materia i luft, vatten och mark.
Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.
Innehållet i mat och drycker och dess betydelse för hälsan. Kemiska processer i människokroppen, till exempel matspjälkning.
Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel rengöringsprodukter, kosmetika, färger och bränslen samt hur de påverkar hälsan och miljön.
Hur man hanterar kemikalier och brandfarliga ämnen på ett säkert sätt.
Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.
Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.
Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
Kriterier (9)
Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.
Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till kemiska modeller och teorier.
Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras.
Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.
Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Eleven kan föra enkla till viss del underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på enkelt identifierbara kemiska samband i naturen.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter