Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

6

Teknik år 6

von Bahrs skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 25 augusti 2022

Vi kommer att lära oss om teknik som drivs av elektricitet. Vi kommer även att lära oss om resor och transporter - vad de betyder för människor och hur de utvecklats genom tiden.

Vad ska vi lära oss?

Du kommer att få lära dig vad teknik är och hur det används i samhället idag och hur det användes förr. Du kommer att undersöka vilka elektriska tekniska saker som finns i skolan och hemma och sätten vi använder dem på. Du kommer lära dig vad en uppfinning är. Du kommer lära dig om olika sätt att resa och hur vi transporterar varor. Begrepp som t.ex. sluten krets och transport. Du kommer lära dig hur man kan lösa olika problem och uppfylla olika behov med hjälp av teknik. Du kommer också utveckla förståelse för att teknisk verksamhet har betydelse för och påverkar människor och miljö.

 

Hur ska vi arbeta?

Vi börjar med att lära oss om tekniken som ämne och vi går igenom vilka tekniska ord som är viktiga att kunna under detta arbete.  

Vi läser och går igenom text och lär oss ord och begrepp. Vi diskuterar och samtalar och gör praktiska uppgifter i. Vi bygger ett elektriskt frågespel med hjälp av bland annat batteri, lampa och sladdar.

Vi kommer använda teknikutvecklingsarbetets faser: undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning 

 

Bedömning

Du ska kunna förstå och förklara hur olika tekniska saker kan användas och hur de fungerar

Du ska kunna beskriva och förklara hur vi använder elektriska tekniska saker i vår vardag samt hur vi reser och transporterar varor.

Du ska kunna göra en ritning och en modell och kunna dokumentera ditt arbete 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav teknik åk 1-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback