Ämnen:
Svenska
·
Årskurs:
8
Duveds skola, Åre · Senast uppdaterad: 26 augusti 2022
Vi lever i en demokrati med yttrande- och tryckfrihet, därför är det viktigt att du lär dig hantera de retoriska verktyg som gör att du kan framföra dina åsikter på ett trovärdigt och övertygande sätt. Syfte: Lär dig föra fram dina åsikter med rätt argument, relevant fakta och genomtänkt struktur.
Ta del av retorikens historia och begrepp. Diskutera och argumentera för olika ståndpunkter i givna frågor tillsammans i små grupper.
Skriv en egen debattartikel. Bearbetar, skriver rent och lämnar in för bedömning.
Förbereder i grupp argument för eller emot ett givet ämne, för att sedan redovisa och bedömas i form av en debatt inför klassen.
Jag kommer att bedöma din debattartikel och den muntliga debatten.
Etos, logos, patos, tes, argument, motargument, retoriska figurer
Skriva en debattartikel (argumenterande text), där du med egna ord ska försöka övertyga andra om att din åsikt är den rätta. Skriv om ett problem som du tycker det ska bli ändring på.
1. Börja med:
BRÖDTEXT med inledning, argument och avslut (enligt nedan)
INLEDNING:
Skapa nyfikenhet för ditt ämne/problem. Börja t ex med "Jag anser att..." och presentera vad du ska skriva om och varför.
ARGUMENT:
T ex: Det är viktigt att ha betyg från årskurs 3 eftersom barn och föräldrar då vet hur det går för barnet i skolan (= ditt argument). Det finns vissa som menar att betyg från årskurs 3 ökar pressen på barnen så att de mår dåligt och presterar sämre (= ett motargument). Då vill jag bara påpeka att alla undersökningar visar att barn som får betyg tidigt i skolan blir mer studiemotiverade (= ditt svar på motargumentet).
AVSLUTNING:
2. Sammanfatta din brödtext i en:
INGRESS - presentera din TES (åsikt) och ditt huvudargument.
3. Glöm inte att hitta på en:
RUBRIK som passar till din text.
4. SIGNATUR (du skriver under med ditt namn).
(Om du skriver på dator gäller sidhuvud, teckenstorlek 12 eller 14 och radavstånd 1,5.)
Ni är nu indelade i grupper och ni ska debattera mot varandra med övriga klassen som åhörare. Ämnet ni ska debattera om är redan bestämt och det är nu er uppgift att hitta fakta och argument som stödjer er tes och övertygar åhörarna om att just ni har rätt. Utgå från etos (skapa förtroende), logos (förnuftet) och patos (känslor) för att skapa en hållbar tes och övertyga. Men tänk också på hur ni agerar, talar och uttrycker er.
Att tänka på som debattör:
Starta debatten med ett kort anförande (tal) där er tes (åsikt) framkommer...
Låt era motståndare tala till punkt och besvara gärna argument med...
- Jag hör vad du säger, men...
- Skulle det inte vara bättre om...
- Försök att se det så här istället...
Att tänka på som åhörare:
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga uppgifter