Ämnen:
Fysik, Teknik
·
Årskurs:
4 - 6
Fjälkinge skola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 30 augusti 2022
Kretsar kring el är ett tema som handlar om elektricitet. Både om hur den framställs och kommer till oss genom två hål i väggen, och om hur elektriska prylar ska kopplas ihop för att fungera. Du kommer att få fundera över saker som vad det innebär att leva utan elektricitet som man gjorde förr, som man gör i delar av världen idag, eller som man ibland tvingas göra när det blir strömavbrott. Du kommer även att undersöka hur en ficklampa fungerar, vad det är som får lampan att lysa, varför den ibland inte lyser, hur olika sorts lampor skiljer sig åt och hur man kan spara energi med lampor. Det blir också diskussioner om faran med elektricitet och om hur det gick till när glödlampan uppfanns.
Du kommer att lära dig:
Fysik
Begrepp: elektricitet, energikälla, sluten krets, öppen krets, elektrisk ström, motstånd, ledare, isolator.
Teknik
Vi kommer att arbeta med materialet i NTA-lådan "Kretsar kring el".
Du kommer att få:
Du kommer bli bedömd utifrån din förmåga att:
Genom att vara aktiv i arbetet i klassrummet vid så väl diskussioner, undersökningar och dokumenterande och genom att ta ansvar för ditt eget och vårt gemensamma arbetsmaterial. Du kommer även att genomföra ett skriftligt test efter avslutat tema.
Syfte (4)
kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och samhället,
förmåga att genomföra systematiska undersökningar i fysik.
kunskaper om tekniska lösningar och hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion, och
förmåga att genomföra teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten.
Centralt innehåll (7)
Energiformer samt olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön.
Elektriska kretsar med batterier. Hur de kan kopplas och hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning.
Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med ord, bilder och tabeller.
Några upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
Några tekniska system och hur de påverkar människa och miljö, till exempel vatten- och avloppssystem och system för återvinning. Hur systemen har förändrats över tid och några orsaker till detta.
Möjligheter, risker och säkerhet vid teknikanvändning i vardagen, till exempel vid användning av elektricitet och vid överföring av information i digitala miljöer.
Dokumentation av tekniska lösningar: skisser med vyer och måttangivelser, ord samt fysiska och digitala modeller.
Kriterier (4)
Eleven visar grundläggande kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla fysikaliska fenomen i naturen och samhället.
Eleven använder information som rör fysik för att med viss naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör energi, teknik och miljö.
Eleven söker svar på frågor genom att utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar resultaten och beskriver på ett enkelt sätt undersökningarna.
Eleven ger exempel på tekniska lösningar och beskriver på ett enkelt sätt några av deras för- och nackdelar för individ och miljö samt hur de har förändrats över tid.
Innehåller inga uppgifter