Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Höstprat med årskurs 8

Önnerödsskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 6 september 2022

Sommar i P1 har sänts i Sveriges Radio varje sommar sedan 1959. Under mer än sextio år har svenskarna kunnat lyssna på berättelser, lustiga anekdoter, tårar, skratt och musik, från kända människor från olika områden. Nu är det dags för dig att göra samma sak. Berätta din historia, ett speciellt minne, en person som har betytt mycket, en lärdom du vill förmedla eller en tanke om hur framtiden kommer se ut. Valet är ditt.

Efter att ha lyssnat på och analyserat två sommarprat i P1 (Sebastian Stakset + eget val) ska du skriva och sedan redovisa ditt eget sommarprat. Talet ska ha en inledning, röd tråd + avslutning och kombineras med ett eller flera olika låtval. Du förbereder ditt tal genom att skriva ett manus.

  

Jag kommer att titta hur väl dessa låtar passar till ditt innehåll, hur effektfull din inledning/avslutning är, hur du fördjupar ditt innehåll, dramaturgi och hur du använder dig av beskrivande språk och stilfigurer. Du lämnar in ditt skriftliga manus och jag tittar då framförallt på meningsbyggnad, skiljetecken och språklig variation.  

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som till viss del utvecklar samtalen och diskussionerna. Eleven framför åsikter med till viss del underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Höstprat med åk.8

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback