Ämnen:
Fysik, Kemi
·
Årskurs:
7 - 9
Svanberga skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 1 september 2022
I detta arbetsområde kommer vi lära oss mer om magnetism, hur man kan skapa elektricitet, olika energiformer och hur man kan producera miljövänlig el. Vi kommer också lära oss mer om grundämnet kol och dess kretslopp i naturen. Vi kommer prata om olika typer av bränslen och vilka effekter de har på naturen. Fokus kommer bland annat att ligga på att vi ska förstå begreppet växthuseffekt, vad den beror på, vilka effekter den ger på vår natur, hur vi kan minska den för att försöka uppnå en bättre miljö!
Du ska:
Fysik
Kemi
Syfte (6)
kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och samhället,
förmåga att använda fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik och miljö, och
förmåga att genomföra systematiska undersökningar i fysik.
kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen, i samhället och i människokroppen,
förmåga att använda kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa, och
förmåga att genomföra systematiska undersökningar i kemi.
Centralt innehåll (9)
Energins flöde och oförstörbarhet samt olika energislags kvalitet. Olika typer av energikällor samt deras för- och nackdelar för samhället och miljön.
Sambandet mellan elektricitet och magnetism samt mellan ström och spänning i elektriska kretsar. Hur kretsarna kan användas i elektrisk utrustning.
Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Formulering av undersökningsbara frågor, planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med bilder, tabeller, diagram och rapporter.
Sambandet mellan undersökningar av fysikaliska fenomen och utvecklingen av begrepp och förklaringsmodeller. De fysikaliska förklaringsmodellernas historiska framväxt, användbarhet och föränderlighet.
Informationssökning, kritisk granskning och användning av information som rör fysik. Argumentation och ställningstaganden i aktuella frågor som rör energi, teknik och miljö.
Materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet visualiserat med hjälp av partikelmodeller. Grundämnen, molekyl- och jonföreningar samt hur ämnen omvandlas genom kemiska reaktioner. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.
Kolatomens egenskaper och kretslopp i naturen, i samhället och i människokroppen.
Några produkters livscykler och påverkan på miljön.
Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp och förklaringsmodeller. De kemiska förklaringsmodellernas historiska framväxt, användbarhet och föränderlighet.