Åldrar:
3 - 5
Daggkåpan, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 2 september 2022
Vi kommer försöka att använda oss av alla lärvänner i vårt arbete eftersom vi vill jobba på ett transdisciplinärt sätt.
Rörelse (Rör-Else)
Syfte:
Vi arbetar aktivt med rörelse under barnens vistelsetid på förskolan då detta utvecklar barnens motorik men även rum och kroppsuppfattningen.
Det ger också ökad koncentrationsförmåga och lättare inlärning samt förstärker den sociala förmågan på ett positivt sätt.
Rörelselekar i olika former bidrar till att utveckla sinnena, perceptionen, känslorna, språket och till en stor del tankeverksamheten.
Barnen har lätt att uttrycka olika sinnesstämningar genom dans och rörelse.
Roliga och kreativa upplevelser av rörelse under uppväxtåren bidrar till stor del att vi fortsätter vara aktiva under resten av vårt vuxna liv.
Mål:
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande. Lpfö 18
Innehåll:
Innehåll:
Genomförande:
Analys:
Naturvetenskap/Teknik (Ute-Ugo)
Syfte:
Vår närhet till skogen och dess artrika djurfauna är vi mycket tacksamma för. Vi vill skapa en möjlighet för barnen att uppleva naturen med alla deras olika sinnen såsom syn, hörsel, smak, lukt, känseln samt balansen. Främst genom att se naturens olika skiftningar genom läsåret.
Att vistas i skogen skapar också en fantastisk möjlighet att träna på sin grovmotorik och finmotorik på ett naturligt sätt.
Mycket av de växter och djur som vi stöter på har nya och för barnen främmande ord/namn så ordförrådet och kunskapen utökas för varje tillfälle vi går till skogen. Alla djuren behövs för att vårt ekosystem ska fungera.
Möjligheten att utveckla sin fantasi ökar i skogens lekar.
I skogen är jämställdhetsperspektivet bra då det inte förekommer genus i de olika materialen som används i lekarna. Alla barn får likvärdiga möjligheter oavsett könstillhörighet.
Begreppsbildningen tränas också på ett naturligt sätt till exempel framför, bakom, över, under, höger, vänster med mera.
Mål:
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Lpfö 18
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. Lpfö 18
Innehåll:
Genomförande:
Skapande (Kreativa)
Syfte:
Bild, musik, dans och drama beskrivs i läroplanen som olika former för barn att uttrycka sina upplevelser och tankar i. De sköna konsterna kan användas på tusen olika sätt, barn måste få skapa!
Estetiska läroprocesser är att lära med hela kroppen. Barnen får använda alla sina sinnen. Barn tar lättare till sig kunskap i en aktiv process än genom att bara informeras. Via kroppen och känslorna blir inlärningen mer lustfylld och djupgående.
I den skapande processen får de även bekanta sig med ett stort utbud av olika material, detta ger sinnliga upplevelser och roliga stunder.
Det är viktigt att vi pedagoger möter barnens skapande med respekt och engagemang.
Även förmedlar barnens timmar av skapande (med till exempel en pärlplatta, eller teckning) som sedan blir liggande på hyllan utan någon som helst respekt för allt arbetet som barnet gjort. Påvisa detta för vårdnadshavare på ett positivt sätt.
Mål:
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans. Lpfö 18
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga. Lpfö 18
Innehåll:
Genomförande:
Analys:
Matematik (Räkne-Reza)
Syfte:
Vi använder oss av matematiken i vardagen och på så sätt skapar vi ett intresse för matematik hos barnen.
Vi vill ge barnen en grundläggande förståelse för olika begrepp som förekommer inom matematiken såsom symboler, antal, siffror, mätning med mera.
Barnen får möjligheten att utveckla ett positivt förhållningssätt till matematik, samt på ett lekfullt sätt reflektera över problemlösningar.
Mål:
Förskolan ska ge varje barn förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp. Lpfö 18
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta. Lpfö 18
Innehåll:
Genomförande:
Analys:
Språk (Alfa-Beta)
Syfte:
Språket är ett av de viktigaste verktygen vi har för att kunna kommunicera med vår omvärld.
Förskolan har som uppgift att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för skriftspråket.
Vi pedagoger vill ta till vara på alla situationer där barnen får möjlighet att utveckla sitt språk, både i omsorgssituationer och i pedagogiska aktiviteter.
Vi vill även sträva mot att barnen får lite inblick och nyfikenhet för det grundläggande kunskaperna i engelska.
Mål:
Förskolan ska ge varje barn intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap.
Lpfö 18
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften.
Lpfö 18
Innehåll:
Genomförande:
Analys:
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter