Skolbanken Logo
Skolbanken

Källkritik genom Green screen, hållbar utveckling

Lingonets förskola, Köping · Senast uppdaterad: 13 september 2022

Som en del i vårt arbete med hållbar utveckling, den sociala dimensionen, kommer vi arbeta med källkritik och gruppkänsla med hjälp av Green screen.

Vi har börjat att använda appen Green Screen By Do Ink tillsammans med några barn och det har fascinerat de barn som provat. Detta vill vi nu erbjuda alla barn att prova på, att få vara med i processen att bestämma hur just deras bild ska se ut och att sätta ihop dem tillsammans i appen utifrån deras intresse och förmåga. Vi vill reflektera kring frågor som t.ex. Är det här på riktigt? Hur gjorde vi? Hur kan man ha gjort det här? Genom att barnen är med i processen tänker vi att de kan förstå hur det hänger ihop och få en förståelse för att en del bilder man ser kanske inte är sanna.

Några barn använder begreppet ”busbild” och några säger ”Green screen” och några har inget begrepp för det än. 

Vi tänker också att det här kan vara något som skapar en gruppkänsla då de får möjlighet att samarbeta i olika konstellationer och ha roligt tillsammans. Vi ser att barnen samlas kring bilderna och samtalar med varandra. 

Vi kommer använda oss av vår metod, teaterprat, för att reflektera med barnen om bilder och vad som är på riktigt och inte. 


Läroplanskopplingar

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback