Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Dans

Storkyrkoskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 september 2022

Dans och historia

Dans och historia

 

  • Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk.
  • Tidsbegreppen stenålder, bronsålder och järnålder.
  • Hur forntiden kan iakttas i vår tid genom spår i naturen och i språkliga uttryck.

 

Människans uppkomst

 -Celler Från partiklar i rymden till enskilda celler. Alla elever ligger på golvet, de får börja med att röra en kroppsdel åt gången. Kroppsdelarna byggs på och till slut omfattas hela kroppen upp till stående då de i slowmotion rör sig runt i rummet.

Musik: Ghost Övning

- Big Bang Eleverna ställs upp i fyra köer ­ en i varje hörn. En och en springer de in i mitten av rummet och tillsammans bildar de en stor staty. När alla är i mitten sprängs den och alla dansar snabba eldklot i huller om buller. En och en bildar en ring tills alla håller varandra i händerna och bildar planeten jorden.

Musik: Sound Biz

- Kräldjur­två ben Eleverna ska ta sig över rummet genom att improvisera på låg, mellan eller hög nivå. Under den låga får de inte använda armar eller ben. Under mellan får de använda arm och ben på alla fyra. Under den höga får de använda ben/fötter.

Musik: Dont wait, African Drums, Radetzky

- Människans utveckling = Lucy till Homo sapiens Eleverna delas in två och två och får vara varandras skugga som apor och grottmänniskor. Till slut gestaltas människan. Musik: Algoma ­ apa/människa, människa­ Internal

 

Lektion

- Vandringar, samlande och jakt. Karta Eleverna får följa en karta i mindre grupper/familjer. Vid målet får familjen ett steg. Övningen upprepas och nytt steg lämnas ut. När eleverna samlat fyra steg startar övning två.

Musik: Jungle move­

- Lägereld och jaktlycka Med de insamlade stegen skapar familjerna en ritualdans som ska dansas runt en lägereld för att bringa tur i kommande jakt.

 Musik : https://www.youtube.com/watch?v=E_r6MjX_wrI Rövardansen

- Jakt Läraren är jaktbytet. Klassen delas i två, ena halvan sitter i mitten kring lägerelden. På väg på jakt får man speja ­ smyga ­ gömma sig ­ kasta pilar och spjut . Bytet fångas och bärs hem till folket. När bytet är hemma startar övningen om med den andra gruppen. Musik: Tip Tap Toes ­ djunya

 

Lektion

- Införandet av jordbruk jordbruks revolutionen/neolitiska revolutionen

-Bygga hus Eleverna får röra sig fritt i rummet. När musiken tystnar ska eleverna gå ihop två och två eller tre och bygga hus. När musiken går på igen får eleverna återigen röra sig fritt. Nästa gång ökar husbygget med två som står och två som sitter.

Musik: Etanol ­ Urga

-Att så i jord Eleverna paras ihop två och två. De tar sig i skottkärra över till andra sidan av rummet. Därefter rullas skottkärran över jorden. Den som håller i skottkärran stampar högt i golvet medans skottkärran/jorden har förvandlats till vatten som skvätts överallt. Övningen upprepas och eleverna byter roller.

 Musik: Dygnet runt ­ Dektektivbyrån

-Sjuka Hela klassen står på en rad och ska ta sig till den smalaste delen. Rummet blir också hela tiden smalare. Nuddar man någon annan faller man till golvet och blir sjuk, eleven får ligga kvar omgången ut. Nästa gång är klassen några färre, övningen upprepas tills bara några få är kvar.

 Musik: Trails ­ Trentemoller

 - Byadansen Vi dansar i ring. Eleverna får lära sig några korta sekevenser som sen sätts ihop av läraren. Till exempel gå runt, två&två i armkrok ­ kedjan, in och ut i ringen, runt på stället, nivåer, armrörelser

 Musik: Japaneese massage music

Lektion

Sammanfattning och upprepning av block 1


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter