Ämnen:
Modersmål utom nationella minoritetsspråk
·
Årskurs:
1 - 6
Eleverna kommer att lära om världens sju underverk, var de finns, deras historia och varför de kallas världens underverk? Vi ska läsa och resonera kring faktatexter och träna på grammatik och ordförråd.
Mångkulturella enheten, Sigtuna FSK/GR · Senast uppdaterad: 8 december 2022
Syfte (3)
förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,
förmåga att använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,
förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
Centralt innehåll (14)
Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.
Synonymer, motsatsord och andra relationer mellan ord.
Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det direkt uttalade och sådant som är indirekt uttryckt.
Strategier för skrivande av olika typer av texter om ämnen som är välbekanta för eleven.
Berättande texter och poetiska texter för barn och unga i form av skönlitteratur, sagor och sägner från områden där modersmålet talas. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
Strategier för skrivande av olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag.
Muntliga presentationer och muntligt berättande med anpassning till olika mottagare. Bilder och andra hjälpmedel som kan stödja presentationen
Uttal, betoning och satsmelodi samt uttalets betydelse för att göra sig förstådd.
Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.
Berättande texter och poetiska texter för barn i form av bilderböcker, kapitelböcker, dikter, sagor och sägner från områden där modersmålet talas.
Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Muntliga presentationer och muntligt berättande med anpassning till olika mottagare. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation.
Uttal, betoning och satsmelodi samt uttalets betydelse för att göra sig förstådd.
Kriterier (6)
Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.
Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som upprätthåller samtalen relativt väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare.
Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som upprätthåller samtalen väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.
Eleven läser olika texter med visst flyt och visar grundläggande läsförståelse. Eleven för enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter
Eleven läser olika texter med relativt gott flyt och visar god läsförståelse. Eleven för utvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.
Eleven läser olika texter med gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Eleven för välutvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter