Skillnadsgatan 41 förskola, Göteborgs Stad · Senast uppdaterad: 17 oktober 2022
Vårt första tema för året är "Rymden"! Vi lär oss mer om rymden, planeterna och galaxen vi bor i.
I september påbörjade vi vårt första tema: RYMDEN. Vi börjar med att fråga barnen om rymden på samlingen. Barnens förkunskaper, frågor och funderingar samlas in. Vi kommer sedan att arbeta utifrån ”Vims i rymden”, ett handledningsmaterial som fokuserar på temat rymden. Vi kommer även söka svar hos Rymdstyrelsen där Paxi är den europeiska rymdorganisationen ESA:s figur, som hjälper till att förklara rymdens gåtor för de yngre barnen. Vi började med att ha en samling där vi introducerade "Tema Rymden" för att samla in barnens förkunskaper samt vad barnen vill veta mer om.
Det prioriterade målområdet och förväntade resultatet av vårt tema är att barnen lär sig mer om rymden, får veta mer om hur rymden ser ut samt utvecklat ett intresse och nyfikenhet för ämnet.
“Ett vetenskapligt förhållningssätt är en förutsättning för att kunna arbeta mot målet att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. För lärare handlar det om att kritiskt reflektera över undervisningen utifrån forskning och egna och andras erfarenheter. Genom att tillsammans med kollegor pröva metoder och arbetssätt kan lärare också sätta ord på och motivera hur och varför undervisningen stödjer och stimulerar barnens och elevernas lärande och utveckling. Skolverket menar att beprövad erfarenhet är professionens egen, gemensamma kunskap. Den växer fram över tid ur praktiska erfarenheter som diskuteras, delas, prövas, dokumenteras och kritiskt granskas. Begreppet vetenskaplig grund handlar alltså om att skolans och förskolans verksamma ska använda sig av kunskap från vetenskapliga studier och forskningsresultat.” (Att ställa frågor och söka svar. Samarbete för vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Skolverket, 2020)
På varierande sätt synliggörs naturvetenskaper i de olika aktiviteterna vi gör tillsammans. Barnen gör delaktiga i undervisningen genom olika lekfyllda moment. Vi är noga med vilka källor vi använder för att få fram tillförlitligt fakta om rymden.
Vi kommer att arbeta utifrån "Vims i rymden", där vi tillsammans med barnen tittar på avsnitten under samlingarna. Därefter pratar vi om vad avsnittet handlade om. Barnens tankar och funderingar dokumenteras. Barnens förkunskaper och vad de vill veta mer om utgör grunden för hur utbildningen och undervisningen kommer att se ut. Under vårt tema kommer vi att titta på hur rymden ser ut, exempelvis ta reda på vilka planeter som finns och hur de ser ut och lära oss mer om solsystemet. Förutom att vi kommer att titta mycket på rymden så kommer vi också att konstruera och skapa vårt solsystem tillsammans. Barnen kommer att få möjlighet att skapa alla planeter med olika material. Vi kommer att utgå ifrån barnens förkunskaper om rymden. Vi har märkt ett stort intresse för svarta hål. Därför kommer vi utöver arbetet om planeterna arbeta med svarta hål och hur de blir till.
Tema Rymden kommer pågå i oktober/november/december.
Läroplan (9)
självständighet och tillit till sin egen förmåga,
förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,
verka för en god och tillgänglig miljö för omsorg, lek, rörelse, utveckling och lärande,
fantasi och föreställningsförmåga,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter