Kurser:
MOEXXX02
Kurdiska språk är ett av de indoeuropeiska språkfamilj och talas i Kurdistan. Språket är uppdelade till några huvuddialekter, bland annat de två huvuddialekterna, nordkurdiska och sydkurdiska "centralkurdiska". Det är i stort vikt att eleverna lär känna språkets ursprung med sina dialekter.
Modersmål GY, Linköping · Senast uppdaterad: 6 november 2023
Centralt innehåll (3)
Skriftlig språkproduktion i avancerade sammanhang. Skriftlig framställning med tonvikt på utredande och argumenterande text, baserad på olika källor som behandlats i undervisningen.
Fördjupat ord- och begreppsförråd.
Jämförelser mellan modersmålet och det svenska språket vad gäller ord och begrepp, meningsbyggnad och olika texters struktur och uppbyggnad.
Kriterier (9)
Eleven uttrycker, på modersmålet, ledigt och språkligt säkert tankar, känslor och åsikter vid muntliga framträdanden så att innehållet klart framgår. Dessutom gör eleven vid behov anpassningar till åhörarna under framställningens gång. Eleven sammanställer efter samråd med handledare underlag som bygger på flera källor och skriver utifrån detta, på sitt modersmål, utredande och argumenterande texter som är sammanhängande, väldisponerade och ger ett nytt perspektiv på det lästa. Dessutom resonerar och drar eleven välgrundade och nyanserade slutsatser utifrån sina resonemang. Texterna är anpassade till texttyp, syfte och mottagare. Eleven tillämpar med säkerhet regler för citat- och referatteknik och skriver i huvudsak korrekt.
Eleven uttrycker, på modersmålet, ledigt och språkligt säkert tankar, känslor och åsikter vid muntliga framträdanden så att innehållet i huvudsak framgår. Eleven sammanställer efter samråd med handledare underlag som bygger på flera källor och skriver utifrån detta, på sitt modersmål, utredande och argumenterande texter som är sammanhängande, väldisponerade och ger ett nytt perspektiv på det lästa. Dessutom resonerar och drar eleven välgrundade slutsatser utifrån sina resonemang. Texterna är anpassade till texttyp, syfte och mottagare. Eleven tillämpar med säkerhet regler för citat- och referatteknik och skriver i huvudsak korrekt.
Eleven uttrycker, på modersmålet, ledigt tankar, känslor och åsikter vid muntliga framträdanden så att innehållet i huvudsak framgår. Eleven sammanställer i samråd med handledare underlag som bygger på flera källor och skriver utifrån detta, på sitt modersmål, utredande och argumenterande texter som är sammanhängande och har tydligt urskiljbar disposition. Texterna är till viss del anpassade till texttyp, syfte och mottagare. Eleven tillämpar med viss säkerhet regler för citat- och referatteknik och skriver i huvudsak korrekt.
Ordförrådet och den grammatiska behärskningen är tillräckligt goda för att den muntliga och skriftliga kommunikationen ska fungera bra. Eleven uttrycker och formulerar sig med ett ordförråd som är relevant för sammanhanget och som endast i undantagsfall hindrar eleven från att uttrycka sig nyanserat. Språket är träffsäkert, klart och varierat och innehåller goda formuleringar.
Ordförrådet och den grammatiska behärskningen är tillräckligt goda för att den muntliga och skriftliga kommunikationen ska fungera tillfredsställande. Eleven uttrycker och formulerar sig med ett ordförråd som är relevant för sammanhanget och som endast i undantagsfall hindrar eleven från att uttrycka sig nyanserat. Språket är klart och varierat och innehåller goda formuleringar.
Ordförrådet och den grammatiska behärskningen är tillräckligt goda för att den muntliga och skriftliga kommunikationen endast i undantagsfall ska försvåras. Eleven uttrycker och formulerar sig med ett ordförråd som i huvudsak är relevant för sammanhanget och som endast i undantagsfall hindrar eleven från att uttrycka sig nyanserat.
Eleven redogör efter samråd med handledare för språkliga skillnader och likheter mellan modersmålet och det svenska språket. I både tal och skrift redogör eleven utförligt och nyanserat för kulturella och samhälleliga förhållanden i språkområdet samt utförligt för den kulturella och språkliga utvecklingen i språkområdet.
Eleven redogör efter samråd med handledare för språkliga skillnader och likheter mellan modersmålet och det svenska språket. I både tal och skrift redogör eleven utförligt för kulturella och samhälleliga förhållanden i språkområdet samt översiktligt för den kulturella och språkliga utvecklingen i språkområdet.
Eleven redogör i samråd med handledare för språkliga skillnader och likheter mellan modersmålet och det svenska språket. I både tal och skrift redogör eleven översiktligt för kulturella och samhälleliga förhållanden i språkområdet.
Innehåller inga matriser