Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

4 - 5

Självporträtt

Sagoträdets förskola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 23 mars 2023

I arbetet med självporträtt ska vi skapa möjlighet för barnen att utveckla sin kroppsuppfattning och en positiv identitet samt få syn på sin progression när det gäller bildskapande, berättande, skrivspråket och tillit till sin förmåga.

Självporträtt

Vart ska vi?

Syftet: Genom att kontinuerligt arbeta med självporträtt ska barnen få möjlighet att utveckla en lärandeprogression när det gäller bildskapande, sin kroppsuppfattning och en positiv identitet. Barnen får berätta om sitt självporträtt och hur de uppfattar sig själva och andra samt skriva sitt namn. På det viset få de möjlighet att utveckla sin berättandeförmåga och intresse för skriftspråket.    

Barns självkänsla hänger samman med tilliten som de har till sin egen förmåga, där uppfattningen om deras egen utveckling och kompetens påverkar hur barnen ser på sig själva (Månsson, 2015).

Hur gör vi?

Vi utgår från barnens förkunskaper och tankar kring självporträtt. Barnen ska titta på sin spegelbild och studera hur de ser ut och vilka känslor de förmedlar. Därefter ska barnen rita sitt självporträtt och berätta hur de uppfattar sig själva, berätta om sina styrkor och vad de är stolta över. Barnen ska ge varandra en positiv feedback och samtala om skillnader och likheter när det gäller människokroppar och förutsättningar. Varje barn ska signera sitt självporträtt eftersom vi anser att barnens namn är en viktig del i deras identitetsskapande och utforskande av skriftspråket.

För att skapa en progression i skapandet av självporträtt vill vi nu rikta barnens fokus på fler detaljer i människans ansikte och kropp och ge dem möjlighet till använda sig av flera färgnyanser. Vi kommer även att använda oss av konstkort med porträtt målade av kända konstnärer för att synliggöra variation av olika sätt av tolka och avbilda människan.

För att få syn på sin progression i bildskapande, finmotorik och tillit till sin förmåga kommer vi att bjuda in barnen till samtal och reflektion kring de självporträtt som barnen har skapat under sina år på förskolan.                         

 Målkriterierna

  • Barnen är  intresserade av att urskilja och avbilda fler detaljer i sitt självporträtt. 
  • De är intresserade av att berätta samt utforska och skriva sitt namn.                                                                                                 
  • Barnen tar sig an uppgiften med nyfikenhet och engagemang och visar tillit till sin förmåga. De uttrycker att de vill, kan och vågar.De övervinner motgångar på olika sätt. 
  • Barnen har en positiv bild av sig, de uppfattar sig själv som som lärande personer "jag kan, jag vill. "
  • Ger varandra positiv feedback.                                                                                                                                                     
  • Barnen ser och uttrycker sin lärandeprogression när det gäller bildskapande, berättande, skrivspråket och tillit till sin förmåga. 

Utvärdering: Arbetslaget följer upp det prioriterade målet/ projektmål och dokumenterar i barnens lärloggar i Unikum och på reflektionsvägar runt om i miljön. Vi reflekterar tillsammans med barnen i samband med aktiviteter samt under gemensamma reflektioner en gång i veckan. Vi planerar, följer upp och utvärderar vår undervisning på planeringen på måndagar och fredagar med utgångspunkt i frågorna:

Vilket lärande har vi sett i barngruppen den här veckan jämfört med de mål och syften som vi har satt upp i vår planering? Vilken förändring ser ni i barnens kunnande (progression)?

Vilka strategier ser vi att barnen använder?

Vilka strategier/arbetsformer har vi haft och hur har de haft betydelse för barnens förändrade kunnande?

Vad väckte barnens nyfikenhet/intresse? Kommentarer, tankar…

Vad är viktigt att arbeta vidare med, fördjupa? Behöver vi formulera nya mål?

 

 

·      


Läroplanskopplingar

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback