Ett arbetsområde som berör källkritik i historia. Att studera och reflektera kring hur historia skapas och hur man söker trovärdighet i källorna
Västra Berga skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 22 januari 2023
Läroplanskopplingar
Läroplan (2)
kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga
kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,
Syfte (1)
förmåga att ställa frågor till historiska källor samt att tolka, kritiskt granska och värdera dessa, och
Centralt innehåll (3)
Tolkning av historiska källor från någon tidsperiod och granskning utifrån källkritiska kriterier. Värdering av källornas relevans utifrån historiska frågor.
Tolkning av historiska källor från tidsperioden och granskning utifrån källkritiska kriterier. Värdering av källornas relevans utifrån historiska frågor.
Tolkning av historiska källor från tidsperioden och granskning utifrån källkritiska kriterier. Värdering av källornas relevans utifrån historiska frågor.
Kriterier (3)
Eleven ställer frågor till historiska källor och för enkla resonemang om vad källorna kan berätta om det förflutna samt om källornas relevans och trovärdighet.
Eleven ställer frågor till historiska källor och för utvecklade resonemang om vad källorna kan berätta om det förflutna samt om källornas relevans och trovärdighet.
Eleven ställer frågor till historiska källor och för välutvecklade resonemang om vad källorna kan berätta om det förflutna samt om källornas relevans och trovärdighet.