Skolbanken Logo
Skolbanken

NTA - aktivitet - Blåsmålning

Knekten förskola, Flen · Senast uppdaterad: 13 augusti 2023

Att skapa bilder är en lustfylld och utvecklande aktivitet för många barn. De flesta teknikerna för bildskapande utgår från att använda händerna. Men det går också bra att använda andra delar av kroppen i skapandet av bilder. Alla är vi olika och genom att använda olika tekniker kan fler barn hitta glädje i bildskapandet?

Ansvarig: Maria

Grupp/antal barn: röd grupp/gul grupp

Tid: v.32 & 33

Syfte: (Varför?) 

Skapa möjligheter och förutsättningar för barnen dela med sig av tidigare kunskaper och erfarenheter samt att uppleva och utveckla nya kunskaper och förmågor inom temat. 

Avdelnings mål: (Vad är rimligt för just denna aktivitet)

Fånga barnens kunskaper inför kommande aktivitet/aktiviteter.

Barnen ska få skapa egna bilder utan att använda händerna. De ska genom att blåsa på färg av olika konsistens med hjälp av verktyg få möjlighet att lära sig om enkel fysik, uppleva genom sina sinnen, syn, lukt och känsel olika egenskaper hos ämnen. Samtidigt ska de få möjlighet att tillägna sig olika begrepp knutna till aktiviteten.

Aktivitetens underliggande mål är att fånga barnens kunskaper inför nästa aktivitet. 

Förkunskaper: (Barnens förkunskaper, våra förkunskaper?)

Vi tar reda på barnens förkunskaper under tillfället genom att inleda med frågor ställda till barnen där de får tillfälle att visa och berätta. 

Aktivitet: (Vad ska vi göra? Miljö/Material? IKT?)

Barnen ska få skapa blåsmålning, bilder utan att måla med händerna.

Att skapa egna bilder kan vara både givande och utvecklande för många. De flesta teknikerna för bildskapande utgår från att använda händerna. Alla barn är olika och har olika lust och intresse för bildskapande. Det kan då vara stimulerande att använda andra tekniker, som att använda andra delar av kroppen, i arbetet med att skapa bilder.

Blåsmålning kan vara ett lustfyllt och roligt sätt att måla på och barnen tränar samtidigt sin munmotorik.

Genom att droppa olika färger av olika konsistens på ett papper kan upptäcker barnen att de behöver blåsa med olika styrka.

Material:

Papper, färger av olika konsistens, sugrör (pipett, pump) 

Inkludering/likabehandling (Hur ser vi till att alla barn får förutsättningar?)

Målet presenteras för barnen och de ges även tid och talutrymme för ökad möjlighet till djupare förståelse för aktiviteten. Barnen deltar alltid utifrån individuella intressen och förmågor. Vi finns för och tar stöd av varandra. 

Dokumentation (Hur ska vi dokumentera processen?)

 

För att dokumentera processen använder vi oss av olika verktyg som papper och penna, Ipad att ta bilder med, olika dokument för ex. Inledning, undersökning, jämförelser och utvärdering.


Läroplanskopplingar

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback