Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bedömningsmatris i slöjd åk 4-9

Skapad 2015-09-23 15:48 i Smygeskolan F-6 Trelleborg
Bedömningsmatris i slöjd, ursprunglig författare Marcus Vildir
Grundskola 4 – 9 Slöjd
På väg mot nivå 1
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Instruktioner
Du har svårt att ta till dig information på genomgångar och behöver öva mycket på att fokusera på arbetet i slöjden.
Du lyssnar på lärarens genomgångar och övriga instruktioner.
Du lyssnar noga på genomgångar och använder dig också av övriga instruktioner. Du tar ansvar för att du fått all information du behöver.
Du lyssnar noga på genomgångar och använder dig också av övriga instruktioner. Du kan självständigt söka upp egen information som utvecklar dig
Planering
Du har knappt gjort någon planering alls och behöver träna mer på det.
Du har funderat igenom hur du ska göra innan du sätter igång. Du har gjort en enkel skiss.
Du tänker noga igenom hur du ska gå tillväga och vad du behöver för material och verktyg. Du har gjort en noggrann ritning på slöjdarbetet.
Du tänker noga igenom hur du ska gå tillväga och vad du behöver för material och verktyg. Du använde både loggboken och slöjdarbetes lappen noggrant när du planerade arbetet.
Hantverk
Du behöver öva mer för att behärska de grundläggande verktygen och teknikerna.
Du behärskar de flesta verktyg och tekniker på en grundläggande nivå. Dina slöjdprojekt är oftast ändamålsenliga och har kvalitet
Du behärskar nästan alla verktyg och tekniker på en högre nivå. Dina slöjdprojekt är oftast ändamålsenliga och håller högre kvalitet.
Du behärskar alla verktyg och tekniker på en hög nivå. Dina slöjdprojekt är alltid ändamålsenliga och håller hög kvalitet.
Problemlösning
Du ger upp direkt utan att försöka själv. Du behöver träna på att ha tålamod och våga försöka själv.
Du kan lösa enkla problem med lite hjälp av läraren. Du försöker jobba helt självständigt, fast du behöver öva på att ha tålamod.
Du tar ansvar för att arbetet slutförs. Du löser de flesta problem helt själv och kommer långt med svåra. Du har bra tålamod.
Du tar ansvar för att slöjdarbetet slutförs. Du har bra tålamod, hittar på nya lösningar och klarar av att lösa de allra flesta problem själv, även svårare.
Arbetsmiljö
Du behöver öva mycket mer på att uppträda säkerhetsmässigt i slöjdsalen. Fundera på hur du beter dig mot kamrater.
Du uppträder på ett säkerhetsmässigt bra sätt i slöjdsalen och tar ansvar för verktyg och material. Du är lugn och fokuserad på arbetet.
Du tar hänsyn till kamrater och hjälper dem. Du uppträder säkerhetsmässigt på ett bra sätt i slöjdsalen. Du tar stort ansvar för slöjdsalens material och verktyg.
Du tar hänsyn till kamrater och hjälper dem. Du uppträder säkerhetsmässigt på ett bra sätt i slöjdsalen. Du tar ett mycket stort ansvar för slöjdsalens material och verktyg.
Loggbok
Du skriver sällan i loggboken och när du skriver så är det mest för att du måste.
Du har skrivit loggbok varje lektion och blir bättre och bättre på det.
Du har använt loggboken till att dokumentera vad du har skapat, vad du har använt för material och verktyg och hur arbetet har gått.
Du har noggrant använt loggboken till att skriva vad du gjort och hur arbetet har gått. Du använder den när du planerar nästa lektion och när du redovisar och utvärderar arbetet.
Utvärdering
Du behöver öva mycket på att bedöma och utvärdera din arbetsprocess.
Du kan kortfattat bedöma och utvärdera din arbetsprocess.
Du kan reflektera kring arbetsprocessen och analysera vad du kunde gjort annorlunda. Du kan bedöma vilken kvalitet din arbetsprocess och ditt slöjdarbete har.
Du kan reflektera kring, analysera och bedöma vilken kvalitet din arbetsprocess och dit slöjdarbete har. Du är fullt medveten om vad du behöver utveckla i ditt slöjdande.
Redovisning
Du behöver öva mycket mer på att berätta om din arbetsprocess.
Du kan kortfattat beskriva din egen arbetsprocess.
Du kan beskriva min arbetsprocess tydligt och använda dig av slöjdens begrepp.
Du kan beskriva din arbetsprocess tydligt och använda dig av slöjdens begrepp. Du kan självkritiskt berätta vad du behöver utveckla i ditt slöjdande.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: