Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria och nationella minoriteter

Skapad 2016-10-10 19:58 i Norrbergsskolan Vaxholm Stad
Grundskola 7 Svenska Samhällskunskap

Vi har under ett antal veckor arbetat med temat språkhistoria. Genom grupparbeten har eleverna fördjupat sina kunskaper om hur det svenska språket har utvecklats under olika perioder. De har fått en förståelse för hur ett språk ständigt förändras, att nya ord bildas eller lånas in utifrån. Vi har pratat om dialekter samt om hur framtiden kan komma att se ut för det svenska språket. Vi har även talat om våra minoritetsspråk samt deras rättigheter.

I matrisen nedan framgår en bedömning av det skriftliga provet på området.

Du har ännu inte gjort det skriftliga provet. Se nedan förslag på när provet ska genomföras.
Du har ännu inte visat att du har tillräckliga kunskaper på området utan måste göra en komplettering. Se kommentar nedan.
Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt känner till våra minoritetsspråk.
Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt känner till våra minoritetsspråk.
Du kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt känner till våra minoritetsspråk.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: