Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Grupparbete Vasatiden

Skapad 2017-09-06 16:28 i Genarps skola Lunds för- och grundskolor
Vad hände sen? Efter Stockholms blodbad började maktkampen igen. Vem skulle leda landet istället för den grymme Kristian Tyrann? Och hur gick det till när Gustav Eriksson tog makten och blev Gustav Vasa. Hur var han som kung? Hur blev tiden efter att hans söner tagit över och vad gjorde dessa som kungar? Vilka nyckelpersoner fanns? Hur var de släkt med varandra? Hur styrde de Sverige? Vad gjorde de för speciellt för att ha fått plats i historieböckerna?
Grundskola 5 Historia

Gustav Vasa och Vasatiden

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kunskaper om historiska personer och skeenden
Du har grundläggande kunskaper om historiska personer och vad som hänt under Vasatiden. Du visar det genom att föra enkla resonemang som till viss del bygger på fakta om varför det förändras, både i samhället och för människorna.
Du har goda kunskaper om historiska personer och vad som hänt under Vasatiden. Du visar det genom att föra utvecklade resonemang som till stor del bygger på fakta om varför det förändras, både i samhället och för människorna.
Du har mycket goda kunskaper om historiska personer och vad som hänt under Vasatiden. Du visar det genom att föra välutvecklade resonemang som till mycket stor del bygger på fakta om varför det förändras, både i samhället och för människorna.
Att tolka historien
Du kan tolka och visa på spår av Vasatiden i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i hur man berättar om historiska händelser, personer och tidsperioder.
Du kan tolka och visa på spår av Vasatiden i vår tid och föra utvecklade resonemang om varför det finns likheter och skillnader i hur man berättar om historiska händelser, personer och tidsperioder.
Du kan tolka och visa på spår av Vasatiden i vår tid och föra välutvecklade och nyanserade resonemang om varför det finns likheter och skillnader i hur man berättar om historiska händelser, personer och tidsperioder.
Att använda historiska begrepp
Du använder de historiska begreppen på ett i huvudsak fungerande sätt när du studerar det som hänt och de personer som varit aktiva under Vasatiden, och resonerar om hur man använder historia.
Du använder de historiska begreppen på ett relativt väl fungerande sätt när du studerar det som hänt och de personer som varit aktiva under Vasatiden, och resonerar om hur man använder historia.
Du använder de historiska begreppen på ett väl fungerande sätt när du studerar det som hänt och de personer som varit aktiva under Vasatiden, och resonerar om hur man använder historia.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: