Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matens kemi

Skapad 2017-12-06 15:07 i Korpadalsskolan Karlshamn
Grundskola 4 – 6 Kemi
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Samtala om kemi:
Hur du kan prata om och vara aktiv i samtal om hälsa och vad maten gör med vår kropp.
Du kan prata om enkla frågor som handlar om hälsa och vad maten gör med vår kropp och du säger något i diskussioner men lyssnar mest.
Du kan prata om enkla frågor som handlar om hälsa och vad maten gör med vår kropp och du deltar i diskussioner och lyssnar till andra.
Du kan prata om enkla frågor som handlar om hälsa och vad maten gör med vår kropp och du deltar i diskussioner och lyssnar till andra men du kan även dra egna slutsatser och se samband.
Söka och använda information:
Hur du kan söka information om innehåll i olika livsmedel och hur du kan förklara vad maten gör med vår kropp. Även hur du kan använda informationen för att skapa texter. (Filmen - din text i bedömningsuppgiften).
Med stöd kan du ge korta svar där det endast står vad maten innehåller.
Du kan på egen hand ge svar som är hämtade från fakta om näringsämnen och du kan beskriva vad maten innehåller och vad den gör i vår kropp.
Du kan på egen hand ge svar som är hämtade från fakta om näringsämnen och du utvecklar svaren och gör om de till dina egna. Du beskriver hur maten påverkar oss och kan dra slutsater om vad som händer om vi inte äter som vi bör.
Genomföra undersökningar:
Hur du kan genomföra undersökningar och använda utrustning på ett säkert sätt. T.ex. försöker återanvända plast, trä. även ta lagom mängd av ämnen vi arbetar med.
Du genomför undersökningar med hjälpa av en grupp. I arbetet använder du material på ett säkert sätt och för det mesta på rätt sätt.
Du genomför undersökningar med hjälp av grupp och du bidrar med tankar till gruppen. I arbetet använder du material säkert och på rätt sätt.
Du genomför undersökningar i grupp och du driver arbetet framåt. I arbetet använder du material säkert, rätt men också på ett sätt som gör att undersökningarna går framåt och material sparas.
Dokumentation:
Hur du kan dokumentera ditt arbete i text och bild. -Skriva ner de som händer vid experiment.
Din dokumentation är skriven med vardagligt språk och enkla bilder. Du kan ibland använda din dokumentation för att förklara vad som händer. Det är kortfattat.
Din dokumentation är skriven med några naturvetenskapliga begrepp och bilder finns till. Du kan använda din dokumentation för att förklara vad som händer.
Din dokumentation är skriven med naturvetenskapliga begrepp och bra bilder, den är noggrant och systematiskt (med bra ordning) skriven. Du använder din dokumentation för att förklara vad som händer.
Begrepp i kemi:
Hur du förstår begrepp i matens kemi. Näringsämne, protein, aminosyror, långsamma/snabba kolhydrater, druvsocker, stärkelse, mineraler, vitaminer, fetter, omega 3, immunförsvar, bristsjukdom, energi.
Du förstår begreppen och kan förklara några av dem med hjälp.
Du förstår Begreppen och kan förklara de flesta av dem på egen hand.
Du förstår begreppen, du kan förklara dem utförligt och du kan använder dem själv i samtal och text.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: