Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hemkunskap år 6

Skapad 2018-09-23 18:43 i Önnerödsskolan Härryda
Grundskola 6 Hem- och konsumentkunskap

Genom undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att • planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang, • hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och • värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling

träna mera
E
C
A
Tillaga & genomföra måltid
På att förstå recept och instruktioner genom att laga mat och läsa recept. Hjälp till hemma med matlagning.
Jag kan till största del följa och förstå ett enkelt recept och räkna fram rätta mängder av olika ingredienser Jag behöver stöd av läraren då och då.
Jag förstår och följer recept men frågar när man blir riktigt osäker på något. Mäter och väger rätta mängder.
Jag kan med lätthet följa och förstå recept och instruktioner Mäter och väger och omvandlar på ett riktigt och noga sätt.
Planera: genom att laga och läsa recept och vara klar på en utsatt tid.
Jag kan med vägledning göra en lämplig planering. Behöver hjälp med att utnyttja tiden på bästa sätt.
Jag kan självständigt göra en planering med bra ordning och struktur där tiden utnyttjas väl.
Jag kan självständigt göra en planering med bra ordning och struktur där tiden utnyttjas väl. Omprövar och anpassar under arbetsprocessen.
Använda
Träna genom att att använda och hantera redskap livsmedel och metoder vid tillagning. Du kan titta på olika filmsnuttar med olika kockar.
Jag kan för det mesta välja lämpliga redskap, rätt arbetsmetod till enkla uppgifter.
Jag kan välja och använda lämpliga redskap och arbetsmetoder för olika livsmedel och metoder Jag reflekterar och förstår ofta vad som händer och varför.
Jag kan välja och använda lämpliga redskap och arbetsmetoder för olika livsmedel och Jag genomför uppgifter på ett säkert och rutinerat sätt. Jag har ett reflekterande arbetssätt. Kan även hantera oförutsedda händelser
hygien
Jag kan med påminnelser från lärare/ vägledning arbeta hygieniskt och hålla rent i köket
Jag arbetar hygieniskt. Städar på eget initiativ .
Jag arbetar hygieniskt på ett väl fungerande sätt under hela arbetsprocessen Städar på eget initiativ upp efter sig mellan arbetsmoment och efter arbetet.
planera måltider och föra resonemang
lära mera fakta om hur tallriksmodell och kostcirkel fungerar och kan användas. Rita upp dem . Var nyfiken och lär mer om allt som handlar hälsa ,äta bra och må bra. Se film på sli - äta bör man Lära om vad de olika delarna ger för näringsämnen och vad dessa har för betydelse för din kropp.
Du ritar och/eller beskriver med några fakta hur en måltid kan sättas samman. Förklarar varför kroppen behöver energi. och hur måltider kan fördelas. Du förklarar och motiverar dina val av med någon fakta. och med hjälp av exempelvis tallriksmodell eller kostcirkel för att få med olika näringsämnen.
Du ritar och beskriver med flera fakta hur en måltid kan sättas samman. Du förklarar och motiverar dina val av med olika fakta. och med hjälp av exempelvis tallriksmodell eller kostcirkel Du förklarar vilka olika näringsämnen du får i dig och vad de har för funktion för din kropp.
Jag förklarar mitt val av måltid med hjälp av exempelvis tallriksmodell och kostcirkel. Jag beskriver i flera led vilken betydelse exempelvis olika näringsämnen har för kroppen och vad det får för konsekvenser om jag inte får i mig det jag behöver.
ge omdömen
Utvärdering av arbetet i köket Hur gick det med samarbete, planering, tillagning/metoder,rengöring, klar i tid, smak.
Jag kan kortfattat beskriva hur arbetet i köket gått och ge något förslag på vad som gått bra och vad som kan förändrat.
Jag skriver omdömen och beskriver utifrån ett eller flera perspektiv om mitt arbete och resultat
Jag skriver utförliga omdömen i flera led och beskriver ur flera perspektiv om arbetsprocess och resultat.
konsumtion utifrån ekonomi miljö hälsa
Ett sätt att lära mer är att kika på olika filmer som handlar om att göra klimatsmarta val. det finns många på youtube. Världsnaturfonden, krav mm har filmer.På konsumentverket finns mera fakta.
Jag har varit i affären och undersökt olika livsmedel. Jag förklara på något /ett par olika sätt hur konsumtion (det jag handlar) och privatekonomi påverkas av varandra beroende på vilka val jag gör. Jag kan jämföra varor utifrån deras pris, miljö- och hälsopåverkan.
Jag jämför varor utifrån deras pris, miljö- och hälsopåverkan.Jag beskriver och förklara på några olika sätt och hur konsumtion och privatekonomi påverkas av varandra beroende på vilka val jag gör.
Jag beskriver och förklara på några olika sätt och i flera led hur konsumtion och privatekonomi påverkas av varandra beroende på vilka val jag gör. Jag kan jämföra varor utifrån deras pris, miljö- och hälsopåverkan.
Skillnad mellan reklam och information
Jag beskriver några skillnader mellan reklam och konsumentinformation.
Jag beskriver flera skillnader utifrån olika perspektiv mellan reklam och konsumentinformation.
Jag beskriver flera i flera led skillnader utifrån olika perspektiv mellan reklam och konsumentinformation.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: