👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hem och-konsumentkunskap åk 6 2018

Skapad 2018-12-10 15:38 i Hogstorps skola Uddevalla
Hem- och konsumentkunskap Matris för hela åk 6
Grundskola 6 Hem- och konsumentkunskap

E
C
A
Tillagning
  • Hkk
Tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden med viss anpassning till aktivitetens krav. Ex; Genoför uppgiften med stöd, ex att följa receptet, påminnelse om att skapa en trivsam måltidsmiljö.
Tillaga enkla måltider och genoföra andra uppgifter som hör samman med måltiden och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav. Ex; Följer receptet, skapar en trivsam måltidsmiljö och tänker på tillbehör.
Tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden och gör det med god anpassning till aktivitetens krav. Ex; Vågar experimentera med recept, skapar en trivsam måltidsmiljö och tänker på de traditionella tillbehören, ex. koka, te, pålägg. Tänker på helheten
Metoder och redskap
  • Hkk
använder metoder, livsmedel och redskap på ett i huvudsak fungerande och säkert sätt. Ex; Behöver stöd för att välja lämpliga redskap och få rätt konsistens på degen. Förliter sig på tiden i receptet för gräddning,
använder metoder, livsmedel och redskap på ett relativt välfungerande och säkert sätt. Ex; Arbetar sig fram till rätt konsistens och testar olika redskap och metoder under arbetets gång för ett bra resultat.
använder metoder, livsmedel och redskap på ett välfungerande och säkert sätt. Ex; Har förmågan att avgöra när degen har rätt konsistens och när bullarna är färdiggräddade. Avgör innan momentet att en träsked är bättre redskap än spiralvisp
Arbetsprocessen och resultat
Ger enkla omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Ex; Tar upp några enstaka detaljer. Ser problemet "det funkade bra men det smakade inte gott för de var brända."
Ger utvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Ex; Tar upp enstaka detaljer på ett utförligt sätt. Förstår problemet. "Vi är ganska nöjda men vi borde ha tagit ut dem ur ugnen lite tidigare för de blev lite brända."
Ger välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Tar upp hea arbetsprocessen och resultatet. Förstår problemet och har förslag på lösningar. "vi har kärt oss att hålla koll på det vi har i ugnen och inte lita på klockan, men vi skrapade av det brända och fet blev gott ändå.
Resonera kring varierade och balanserade måltider
Eleven kan föra enkla resonemang om varierade och balanserade måltider.
Eleven kan föra utvecklade resonemang om varierade och balanserade måltider.
Eleven kan föra välutvecklade resonemang om varierade och balanserade måltider.
Resonera om relationen mellan konsumtion o privatekonomi
Eleven kan föra enkla resonemang mellan konsumtion och privatekonomi samt om några vanligt förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris och påverkan på miljö och hälsa.
Eleven kan föra utvecklade resonemang mellan konsumtion och privatekonomi samt om några vanligt förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris och påverkan på miljö och hälsa.
Eleven kan föra välutvecklade resonemang mellan konsumtion och privatekonomi samt om några vanligt förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris och påverkan på miljö och hälsa.
Resonera kring skillnader mellan reklam och information
Eleven kan föra enkla resonemang om skillnader mellan reklam och konsumentinformation.
Eleven kan föra utvecklade resonemang om skillnader mellan reklam och konsumentinformation.
Eleven kan föra välutvecklade resonemang om skillnader mellan reklam och konsumentinformation.