Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konsumenträtt

Skapad 2019-06-18 17:46 i Alléskolan Lerum
Grundskola 9 Hem- och konsumentkunskap
Att utveckla
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
beskriver konsumentens rättigheter och skyldigheter
  • Hkk  E 9
Jag förklarar att det finns lagar som hjälper konsumenter och vart man vänder sig när man behöver hjälp.
Jag förklarar att det finns lagar som hjälper konsumenter och vart man vänder sig när man behöver hjälp. Jag förklarar även vad man gör om man inte får den hjälp som man tror sig ha rätt till.
Jag förklarar att det finns lagar som hjälper konsumenter och vart man vänder sig när man behöver hjälp.Jag förklarar även vad man gör om man inte får den hjälp som man tror sig ha rätt till. Jag beskriver vad som händer när man anmäler till ARN eller driver fallet till domstol.
beskriver konsumentens rättigheter och skyldigheter
  • Hkk  E 9
Jag ger något exempel på en rättighet och/eller skyldighet som vi konsumenter har (t.ex. reklamationsrätt och varför vi bör spara kvitton.)
Jag beskriver någon/några av våra vanligaste lagar och ger några exempel på hur den kan användas (t.ex. reklamation, ångerrätt). Jag berättar hur man ska lösa ev. problem som kan uppstå.Jag känner till vad öppet köp, bytesrätt och garanti är.
Jag beskriver någon/några av våra vanligaste lagar och ger några exempel på hur den kan användas (t.ex. reklamation, ångerrätt, ungefärligt och fast pris.) Jag berättar hur man ska lösa ev. problem som kan uppstå.Jag känner till vad öppet köp, bytesrätt och garanti är och beskriver vad som gäller.
Konsekvenser av val
jämför olika ställen att handla på och kopplar det till konsekvenser för en hållbar utveckling.
  • Hkk  E 9
Jag visar på en fördel och en nackdel för hälsan, ekonomin och miljön med att handla på t.ex. second hand, internet, telefonförsäljning kontra att handla i en lokal butik.
Jag visar på ett par fördelar och nackdelar för hälsan, ekonomin och miljön med att handla på t.ex. second hand, internet, telefonförsäljning jämfört med att handla i en lokal butik.
Jag visar på flera fördelar och nackdelar för hälsan, ekonomin och miljön med att handla på t.ex. second hand, internet, telefonförsäljning jämfört med att handla i en lokal butik. Jag berättar hur det påverkar den enskilda personen i samhället, men även hela samhället, Sverige och jorden (lokalt - globalt)
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: