Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hem och konsumentkunskap

Skapad 2019-10-22 12:32 i Norrtälje gymnasiesärskola Norrtälje
Syftet med ämnet är att lära sig läsa recept, hålla ordning kring arbetsplats både gällande genom - och slutförande, vetskap om tallriksbodellen samt att lära sig om måltidslära både gällande svenska som internationella måltider och högtider och delta i de teoretiska lektionerna gällande inlärning av benämningarna inom städ/ tvätt och matlagning.
Gymnasiesärskola Hem- och konsumentkunskap Hem- och konsumentkunskap, HEM

Följa recept och instruktioner och använda redskap och maskiner. Hygien och att hålla sin arbetsplats ren.

Rubrik 1

E
Medverkar
C
på ett enkelt sätt
A
På ett utvecklat sätt
Hygien
  • HEM  -
  • HEM  -
Du behöver bli påmind om hur man diskar på ett miljömedvetet sätt och hur man håller rent kring sin arbetsplats i köket. Du hanterar livsmedel med god hygien men vet ännu inte varför det är viktigt.
Du förstår vikten av att diska och hålla rent kring din arbetsplats i köket och gör det på egen hand. Du har kunskap om varför det är viktigt med god hygien vid hantering och förvaring av livsmedel.
Du visar på rutin och säkerhet vid hantering och förvaring av livsmedel samt när det gäller städning och att hålla rent kring hela matlagningssituationen.
Måltider
  • HEM  -
Du är på väg att förstå att en måltid är viktig för gemenskap. Du behöver påminnas om hur man bör fördela måltider över dagen för att få en balanserad kost. Du kan ge exempel på ett fåtal maträtter som äts vid de största svenska högtiderna samt är medveten om att den svenska mattraditionen skiljer sig från andra kulturers/ religioners.
Du har viss förståelse för att en måltid är viktig för gemenskap och vet hur man bör fördela måltider över dagen för att få en balanserad kost. Du kan också ge exempel på ett flertal rätter som äts vid de största svenska högtiderna samt vet att andra länder har andra mattraditioner vid högtider.
Du har god förståelse för att en måltid är viktig för gemenskap. Du vet hur man bör fördela måltider över dagen för att få en balanserad kost och tillämpar det i praktiken. Du kan också ge exempel på ett stort antal rätter som äts vid de största svenska högtiderna samt kunskap om mattraditionen kring någon specifik högtid från en annan kultur/ religion.
recept
  • HEM  -
  • HEM  -
Du behöver hjälp med att läsa och följa instruktionerna i ett recept samt förstå vanliga fackord och begrepp. Du behöver vägledning i att välja rätt redskap för ändamålet och att använda redskapen och livsmedlen på ett säkert sätt.
Du kan läsa och följa instruktionerna i ett recept. Du förstår vanliga fackord och begrepp. Du vet vilka redskap som behövs för ändamålet och kan använda redskapen och livsmedlen på ett säkert sätt.
Du kan läsa och följa instruktionerna i ett recept samt planera och organisera genomförandet i gruppen. Du hanterar redskap, livsmedel och olika matlagningsmetoder med rutin och säkerhet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: