Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bedömningsmatris HKK åk 7

Skapad 2019-10-22 14:42 i Getingeskolan Halmstad
Grundskola 7 Hem- och konsumentkunskap

Bedömningsmatris i HKK åk 7

Rubrik 1

Enkel
Välutvecklad
Mycket välutvecklade
Tillagning av enkla måltider
Tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav. _____________________Ex: Genomför uppgiften med stöd, ex. att följa receptet, påminnelse att skapa en trivsam måltidsmiljö.
Tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav. _____________________ Ex: Följer receptet, skapar en trivsam måltidsmiljö och tänker på tillbehör.
Tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden och gör det med god anpassning till aktivitetens krav. _____________________Ex: Vågar experimentera med recept, skapar en trivsam måltidsmiljö och tänker på de traditionella tillbehören, ex. koka te, pålägg. Tänker på helheten.
Arbetsprocessen
Ger enkla omdömen om arbetsprocessen och resultatet Tar upp några enstaka detaljer. _____________________ Ex: Ser problemet. ”det funkade bra men det smakade inte gott för de var brända”
Ger utvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Tar upp enstaka detaljer på ett utförligt sätt. _____________________ Ex: Förstår problemet. ” vi är ganska nöjda men vi borde ha tagit ut dem ur ugnen lite tidigare för de blev lite brända”
Ger välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Tar upp hela arbetsprocessen och resultatet. _____________________ Ex: Förstår problemet och har förslag på lösningar. ” vi har lärt oss att hålla koll på det vi har i ugnen och inte lita på klockan, men vi skrapade av det brända och det blev gott ändå”
Metoder, redskap o livsmedel
Använder metoder, livsmedel och redskap på ett i huvudsak fungerande och säkert sätt. _____________________ Ex: Behöver stöd för att välja lämpliga redskap och få rätt konsistens på degen. Förlitar sig på tiden i receptet för gräddning.
Använder metoder, livsmedel och redskap på ett relativt välfungerande och säkert sätt. _____________________ Ex: Arbetar sig fram till rätt konsistens och testar olika redskap och metoder under arbetets gång för ett bra resultat.
Använder metoder, livsmedel och redskap på ett välfungerande och säkert sätt. _____________________Ex: Har förmågan att avgöra när degen har rätt konsistens och när sconesen är färdiggräddade. Avgör innan momentet att en träsked är bättre redskap än spiralvisp.
Resonera kring hållbarutveckling. ex livsmedelsval med miljöperspektiv ex inköp av livsmedel användning av ex rengöringsmedel vid städning/tvätt, livsmedelshantering. Inköpsval med hälsoperspektiv, ex med hänsyn till matcirkeln och tallriksmodellen.
För enkla resonemang om några vanligt förekommande varor utifrån pris och deras påverkan på miljö och hälsa. _____________________ Ex: ”vi väljer Via tvättmedel , för den är billigast och Miljövänligast”
För utvecklade resonemang om några vanligt förekommande varor utifrån pris och deras påverkan på miljö och hälsa. _____________________Ex: ”vi väljer Via tvättmedel, för den är billigast och vi kan tvätta många tvättar. den är också miljövänlig
För välutvecklade resonemang om några vanligt förekommande varor utifrån pris och deras påverkan på miljö och hälsa. _____________________Ex: ”vi väljer Via tvättmedel, för den billigast och vi behöver inte ta så mycket av den då vi har mjukt vatten här och då minskar vi utsläppen av restprodukter.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: